Předprodej byl ukončen

MÁRIO BIHÁRI a přátelé
KINO / PROJEKCE / KONCERT / Film / Hudba – Folk / Country, Worldmusic

MÁRIO BIHÁRI a přátelé

čtvrtek 14.11.2013 od 21:00
Nová Scéna Národního Divadla, Praha

O akci

Radio 1 relace Všechny Hudby Světa uvádí koncertní večer nevidomé romské hviezdy MÁRIA BIHÁRIHO a jeho přátel v unikátním prostředí nádherné divadelní kavárny Nové Scény Národního divadla. Solo koncert jako veselý taneční bashavel, celovečerní výstava balkánského expresionismu, taneční show tribal fusion bellydance, temperamentní latino gypsy fiestu v kouzelném srdci Prahy.

Temperamentní večer nevidomého romského umělce MÁRIA BIHÁRIHO a jeho přátel v unikátním prostředí divadelní kavárny Nové Scény Národního divadla. Solo koncert jako divoký taneční bashavel, celovečerní výstava balkánského expresionismu, taneční vystoupení tribal fusion bellydance i temperamentní latino gypsy fiesta v kouzelném srdci Prahy.


Program :


MÁRIO BIHÁRI

Pracovitý romský umělec, české akordeonové eso, klavírista, herec, zpěvák a skladatel Mário Bihári je rodák ze slovenských Malacek.V dětství ztratil zrak. Základní školu pro nevidomé ukončil v Levoči. I přes handicap se aktivně věnoval sportu. Opakovaně se stal mistr Evropy žáků v běhu na 60 m nebo reprezentoval Česko v goalballu. Po úspěšném ukončení studia na hudební konzervatoři Jana Deyla zazářil se Zuzanou Navarovou v její kapele Koa. Poslední roky nejčastěji vystupuje se svojí skupinou Bachtale Apsa. Energií našlapané koncerty odehráli na festivalových a klubových pódiích v Evropě, Africe nebo Asii. Poslední nahrávku Bachtale Apsa pokřtili na koncertě legendárních Parno Gratsz v pražském Paláci Akropolis. Úspěšná a oblíbená je také Máriová spolupráce s radio 1 projektem Gadjo.cz. Pravidelně koncertuje s českou country legendou Plavci nebo vystupuje v divadelním představení po boku významné české herečky Báry Hrzánové.

V úvodní části této tančírny představí hyperaktivní Mário Bihári svojí interpretaci cikánského hudebního temperamentu. Zde se Mário ukáže jako šikovný, multižánrový klavírista, akordeonista a zpěvák. V autorské části koncertu ho na pódiu podpoří excelentní bluegrassový kytarista Jakub Racek.

Mário Bihári : http://cs.wikipedia.org/wiki/Mário_Bihári

Bachtale Apsa : https://www.facebook.com/BachtaleApsa?fref=ts


●●●●●●●●●●●●●●●●●●●

PAUL HITTER (ro)

Z Bukurešti přiváží svojí pvní celovečerní výstavu v Praze, legenda balkánského expresionismu, významný rumunský výtvarník a svobodomyslný umělec Paul Hitter. Z jeho excentrických barevných kompozic nám na parketě Nové Scény Národního divadla budou sekundovat Django Reinhardt, Taras Bulba, Rona Hartner, Bulat Okudžava nebo gypsy punková superstar Eugen Hutz.

Víc : http://paulhitter.blogspot.cz/


MICHAELA SLÁDEČKOVÁ (tribal fusion bellydance)

Femme fatal pražské tribal fusion bellydance scény je součástí mezinárodního projektu Berlin Circus kde účinkuje v představení Charlie Chaplins Dream. V tomto představení alternuje roli zakladatelky tohoto tanečního žánru američanku Rachel Brice. Svojí premiéru zde v roli Fatimy absolvovala tento rok v květnu ve finských Helsinkách. S Máriem Bihárim je součásti oblíbeného radio 1 projektu Gadjo.cz.

Víc : https://www.facebook.com/Micha.dance


DJ POZOR (hu) from DAVAJ SOUND!

Maďarský producent, dj a výtvarník s uměleckým jménem DJ POZOR je fenomén středoevropské world music scény. Jeho parádně střelená kombinace vizuálního umění, djské selekce a ableton live produkce sklízí úspěchy na parketech v celé Evropě i Americe. Davaj - Lets Dance!

Víc : http://www.facebook.com/djpozor

Poslech : https://soundcloud.com/djpozor


DJ GADJO.CZ (radio 1) feat. MÁRIO BIHÁRI & F.T.A.

Jejich elegantní tančírna je cosi mezi vášnivou pitkou milované malířky Fridy Kahlo, balkánskou svatbou, karnevalem v Riu a veselou přístavní krčmou. Jak píšou pořadatelé letních festivalů : Gadjo.cz je nejlepší antidepresívum na trhu!

More Love : www.gadjo.cz

Víc : http://www.radio1.cz/djs/54-gadjo-cz/


Seznam dalších hostů a celý program večera bude průběžně aktualizovaný. Předpokládaný časový plán večera bude zveřejněný v den koncertu.


●●●●●●●●●●●●●●●●●●


NOVÁ SCÉNA NÁRODNÍHO DIVADLA

http://www.novascena.cz/cs/repertoar/813.html


RADIO 1 relace VŠECHNY HUDBY SVĚTA

http://www.radio1.cz/porady/21-vsechny-hudby-sveta/


CAFÉ NONA - kavárna pro lidi s nadhledem

http://www.facebook.com/pages/Café-NONA/114343905273470?ref=stream


●●●●●●●●●●●●●●●●●●●