Předprodej byl ukončen

SAMÚEL JÓN SAMÚELSSON BIG BAND (ISLAND)
KONCERT / Hudba – Blues, Folk / Country, Jazz, Klasika, Worldmusic

SAMÚEL JÓN SAMÚELSSON BIG BAND (ISLAND)

čtvrtek 8.5.2014 od 20:00
Jazz Tibet Club, Olomouc

O akci

Nespoutaná hudební radost v podání živelného islandského orchestru

Cokoli, co pochází z Islandu, nás Evropany pokaždé právem ohromí. A Samúel Jón Samúelsson Big Band je prostě ohromně dobrý. Svojí živelnou hudbou dokáže tento strhující big band rozvířit prach stejně jako svého času sopka Eyjafjallajökull. Vypouští pořádný oblak klasického funku Jamese Browna, hutných groovů Freda Wesleyho a afrobeatu Fela Kutiho. Druhotné erupce v jeho hudbě pak připomenou kultovní skupiny jako Brass Construction, Kool & The Gang, Earth, Wind & Fire nebo Tower Of Power. Na pódiu je minimálně pět saxofonů, tři nebo čtyři trumpety a další tři až čtyři trombóny.

V čele kapely stojí výrazná postava ostrovní hudební scény - trombonista a zpěvák Jón Samúelsson, který už patnáct let působí v oceňované funkové skupině Jagúar, je ale také stálým spolupracovníkem Sigur Rós a je ke slyšení na albech Marca Almonda či Gus Gus. Když si v roce 2000 pro jazzový festival v Rejkjavíku postavil svůj vlastní big band, bylo to hlavně splnění jeho dlouholetého snu.

Novou éru započal Samuel Jón Samuelsson Big Band v roce 2007 s albem Fnykur nazvaným po staroislandském slově „smradlavý“, jež svým zvukem i významem koresponuje s anglickým slovem funk. Na desce představili vlastní autorské skladby, které ke šťavnatým funky rytmům a skvělým jazzovým instrumentacím přimíchávají i prvky afrobeatu. Od té doby se islandští věrozvěsti funku stali vyhledávanou koncertní senzací,

Pokud vám utekl loňský premiérový koncert Samúela Jón Samúelssona a jeho ansámblu, nenechte si ho tentokrát ujít. Jediná zastávka na trase Berlín–Vídeň bude totiž v olomouckém Jazz Tibet Clubu.

Další akce pořadatele

NOVEMBER 2ND - 30. května od 20:00, Jazz Tibet Club, Olomouc

Point Of Few - 30. dubna od 20:00, Jazz Tibet Club, Olomouc

MALIKA TIROLIEN - 19. května od 20:00, Jazz Tibet Club, Olomouc

Mark Geary (IRL/USA) | Jazz Tibet Club - 9. května od 20:00, Jazz Tibet Club, Olomouc