Předprodej byl ukončen

STIMUL Nights: Nihilist Spasm Band a Bob Ostertag
KONCERT / Hudba – Elektronika

STIMUL Nights: Nihilist Spasm Band a Bob Ostertag

sobota 1.11.2014 od 20:00
Café V lese, Praha

O akci

Stimul Nights uvádí legendární partu nehudebníků, kteří změnili svět noise music, a k tomu podivuhodné živé kino projektu Living Cinema zahrnující jednu skladatelskou legendu: Boba Ostertaga.

Nihilist Spasm Band jsou považováni za otce noisu, mluvilo se o nich ale i v souvislosti s industriálem, punkem, free improvizací a freak out music. Přitom tito pánové už asi padesát let jen tak muzicírují v jedné londýnské kavárně. Ten jejich Londýn se ale nachází v kanadské provincii Ontario a s muzicírováním je to taky trochu jinak: všichni jsou zarytými nehudebníky, nástroje si vyrábějí sami a pro své město jsou podobnou atrakcí jako Woody Allen s klarinetem pro jistou newyorskou nóbl restauraci. Jejich baskytary mívají tři a půl struny, kytary zase pražce, ale ne hmatník, bubny jakoby patřily továrnám i dechovkám. Erbovní nástroj je ale kazoo. Nihilist Spasm Band jich má k dispozici několik desítek, mezi nimi i unikáty z armatur či poháněné sirénou.


Pravidelné hraní a pár desek vypuštěných jen tak halabala do světa přineslo ovoce. Nejvíce se do Nihilist Spasm Bandu zamilovala japonská noiseová scéně, především její guru Jojo Hiroshige, který Nihilistům vydal celou dosavadní diskografii na svém labelu Alchemy a dokonce jim do Kanady poslal členku své skupiny Hijokaidan, jež s NSB vystupuje dodnes. Když se členové skupiny jali ve svém rodišti pořádat No Music Festivaly, kladl si za čest jet si tam zahrát výkvět světové alternativní scény: japonští noiseři, členové Sonic Youth, jazzoví improvizátoři i nedefinovatelní soundartisté typu VoiceCrack. A co jsou pánové v důchodu, hrají častěji i po světě. Kde jinde uspořádat koncert TAKOVÉ kavárenské kapely, než v kavárně. Těště se 1. listopadu do pražského Cafe v lese.


http://www3.sympatico.ca/pratten/NSB/
https://www.youtube.com/watch?v=RzpUz57DUYQ

Bob Ostertag a Pierre Hébert spolu vystupují jako Living Cinema od roku 2000. Projekt umožňuje vytvořit kino bez filmu a nahrávacích studií přímo na scéně. Bob Ostertag vytvořil inovativní software, který umožňuje dvojici umělců živě na scéně předvádět animovaný film se soundtrackem.

Už několik dekád je Pierre Hébert uznáván jako mistr výjimečného řemesla při vytváření animovaných filmů rytím přímo na film. Living Cinema mu umožňuje uplatnit zručnost získanou během let rytí na film jakýmikoliv materiály, které se rozhodl používat. Bob Ostertag, známý průkopník samplingu a experimentální elektronické hudby, má za sebou plejádu spoluprací s osobnostmi formátu Joey Barona, Mike Pattona, Phila Mintona či Johna Zorna a Kronos Quartet a nyní do Prahy přináší své zkušenosti s živou manipulací samplovaného zvuku. Používá různé předměty a techniky, aby vytvořil soundtrack, který je synchronizován s obrazem, přestože obě tyto složky vznikají souběžně. Flexibilní, neuzavřený charakter Living Cinema dává umělcům možnost okamžitě reagovat na politické a kulturní události takovým způsobem, jakým konvenční kino nikdy reagovat nemohlo. Práce je tedy hluboce ovlivněna děním ve světě. Living Cinema bylo uvedeno v hlavních muzeích moderního umění a na mezinárodních filmových festivalech ve Spojených státech, Evropě a Japonsku.

Vstupné bude 199 Kč v předprodeji/250 Kč na místě.

Těšíme se na vás!

http://www.stimul-festival.cz/