Předprodej byl ukončen

Carmen - baletní představení Taneční konzervatoře Brno
DIVADLO / Tanec – Moderní, Scénický / Umění

Carmen - baletní představení Taneční konzervatoře Brno

čtvrtek 18.5.2023 od 18:00
Divadlo Barka, Brno

O akci

Zveme vás na vystoupení studentů Taneční konzervatoře Brno, p. o.

CARMEN 

Baletní suita Carmen je název jednoaktového baletu z roku 1967 kubánského choreografa Alberta Alonsa, na hudbu ruského skladatele Rodiona Ščedrina, který ji zkomponoval pro svou manželku, primabalerínu Maju Pliseckou. Hudba je založena na částech stejnojmenné opery Georgese Bizeta v aranžmá pro smyčce a bicí nástroje. Předlohou pro libreto opery i baletu se stala novela Prospera Mériméea, která vypráví o tragickém příběhu Dona Josého, naivního vojáka, který je sveden úskoky ohnivé a zároveň svému osudu odevzdané cikánky Carmen. José opouští svou milou z mládí Micaelu a utíká i od vojenských povinností, přesto nakonec ztrácí Carmeninu lásku kvůli proslulému toreadorovi Escamillovi. Děj končí v blízkosti arény pro býčí zápasy, kde José v žárlivém zoufalství probodne Carmen dýkou, když se k němu odmítne vrátit.


Baletní suitu Carmen uvidíte v nezkrácené kompletní verzi v částečné režijní, dramaturgické a především choreografické úpravě v podání studentů 6. a 7. ročníku.


…...Prosper Mérimée ve své novele Carmen vyjádřil svůj obdiv k nepoddajným lidským charakterům žijícím v prostředí plného nebezpečí, lásky i zrady. Pojďme si tedy všichni společně prožít a užít příběh nespoutané vášnivé lásky….myšlenkami se na chvíli přenést do prosluněné španělské Sevilly s vůní temperamentu, touhy a neobvyklých emocí…..

 

Rodiče a přátelé TK Brno