Václav Uhlíř 70 ́​
FESTIVAL / Hudba – Klasika

Václav Uhlíř 70 ́​

sobota 15. června od 18:00
Kostel sv. Máří Magdalény, Božanov
Vstupenky
Cena 150
prodej do 15. června

O akci

VÁCLAV UHLÍŘ 70 ́​

Pořadatel: Dvořákův festival
 

Poznejte nádherný kostel sv. Marie Magdalény s uznávaným varhaníkem Václavem Uhlířem, který slaví 70. narozeniny, a známým recitátorem Miloněm Čepelkou.

 

Účinkují​: 

VÁCLAV UHLÍŘ – varhany
MILOŇ ČEPELKA – recitace

 

Program:

D. Buxtehude - Preludium a fuga g moll
T. Albinoni - Adagio g moll
S. Mach - Fantazie na chorál svatováclavský
V. Uhlíř (*1954) - Improvizace na motivy Antonína Dvořáka

Vystupující

Václav Uhlíř (CZ) – web Miloň Čepelka (CZ) – web / fb

Více informací

Václav Uhlíř (* 1954 v Hradci Králové) je český varhaník, organolog a hudební pedagog. Po maturitě na gymnáziu v Hradci Králové byl přijat na Hudební fakultu Akademie múzických umění v Praze do třídy profesora Jiřího Reinbergera a studium dokončil v roce 1980 u profesora Milana Šlechty. Během studia se úspěšně zúčastnil několika mezinárodníchvarhanních soutěží.

Od roku 1970 působí na kůru kostela Panny Marie v Hradci Králové jako varhaník a sbormistr. Soustavně se věnuje koncertní činnosti a spolupracuje s různými orchestry, sbory a sólisty. Z jeho četných nahrávek pro Český rozhlas stojí za zmínku zvláště cyklus nahrávek českých historických varhan. Z diskografie Václava Uhlíře je pozoruhodný zejména jeho profilový kompaktní disk s názvem Česká varhanní tvorba. S Jiřím Stivínem, se kterým spolupracuje již 30 let, natočil dvě CD. Kromě interpretace a pedagogické činnosti se zajímá i o konstrukční stránku varhan a po ukončení studia na AMU se vyučil v oboru varhanář. Toto komplexní vzdělání hojně uplatňuje ve funkci diecézního organologa, kterou zastává při biskupství v Hradci Králové od roku 1990.

Za dlouholetou službu církvi a zejména péči o varhany v diecézi byl na návrh biskupa Dominika Duky v roce 2008 oceněn papežem Benediktem XVI. vyznamenáním Pro Ecclesia et Pontifice.

 

Miloň Čepelka se narodil 23. září 1936 v Pohoří (u Opočna), je český básník, textař, herec, scénáris- ta a moderátor. Po studiích na gymnáziu v Dobrušce a na Vysoké škole pedagogické v Praze (1954-1958, obor český jazyk a literatura) učil tři roky na základní škole v Novém Kníně. V roce 1961 nastoupil do Československého rozhlasu jako redaktor. V roce 1967 zahájil, jako zakládající člen, působení v Divadle Járy Cimrmana. Je také autorem několika televizních a rozhlasových her, pohádek, písňových textů, zábavných a literárních pořadů, a šesti básnických sbírek. Je moderátorem pořadu Knižní hitparáda na Country radiu.

V roce 2023 mu prezident republiky udělil Medaili Za zásluhy 1. stupně za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění.

Pořadatel