Předprodej byl ukončen

W. A. Mozart: Vesperae Solennes de Confess
KONCERT / VÝSTAVA / Hudba – Blues, Jazz, Klasika / Umění

W. A. Mozart: Vesperae Solennes de Confess

čtvrtek 24.5.2018 od 19:30
Besední dům, Brno

O akci

Přijměte naše srdečné pozvání na závěrečný koncert 6. sezóny cyklu Bacha na Mozarta! v Brně. Před slavnostní Mozartovy nešpory, které byly zkomponovány pro Salcburskou katedrálu a ve kterých autor zpracovává pět žalmů, jsme zařadili ještě jeden žalm, tentokrát kající žalm Davidův Miserere mei, Deus, Českého rodáka Františka Ignáce Tůmy. Tímto koncertem se s Vámi pro letošní sezónu rozloučíme, ale již teď si můžete zakoupit zvýhodněné abonentní vstupenky na 7. sezónu cyklu.

PROGRAM:

  • F. I. TŮMA Miserere g moll
  • W. A. MOZART Vesperae Solennes de Confessore KV 339

SOLI:

  • Lenka Cafourková, Markéta Böhmová, Romana Kružíková, Pavla Radostová
  • Monika Jägerová, Lucie Karafiátová
  • Jakub Kubín
  • Tadeáš Hoza, Jiří Miroslav Procházka

 

 

 

 

Více informací

František Ignác Tůma studoval nejprve v Praze u jezuitů, kde absolvoval filozofická studia, byl tenoristou v kostele sv. Jakuba na Starém Městě a žákem Bohuslava Matěje Černohorského (jeho spolužáky byli Jan Zach a také Josef Seger). Další hudební vzdělání absolvoval ve Vídni. Od roku 1731 působil u hraběte Kinského, který se pohyboval mezi Prahou a Vídní, jako jeho kapelník a dvorní hudební skladatel. Kinský mu umožnil další studia – kromě předpokládané znalosti němčiny a latiny se musel doučit italštině a francouzštině, v kompozici se zdokonaloval u mistra klasického kontrapunktu J. J. Fuxe. Kompozice Miserere mei, Deus, zhudebnění kajícího Davidova žalmu, vznikla v roce 1756 na

objednávku samotné Marie Terezie, se kterou byl patrně Tůma ve velmi dobrých vztazích.

Jen o dvě desetiletí později vznikly slavnostní Mozartovy nešpory (KV339) na objednávku kardinála Schrattenbacha. Kompozice byla určena pro provozování v Salcburské katedrále. Žánrově zapadají do série tzv. „Salcburských mší“, které vynikají, kromě úspornější orchestrální sazby, také svou svěžestí a zdařilým propojením světského a liturgického stylu. K světskému žánru mají blízko duchovní árie a k duchovnímu polyfonické části a instrumentace, například použití trombonů cola parte se sborovými hlasy. Dílo je složeno z pěti žalmů: Dixit Dominus, Confitebor tibi Domine, Beatus vir, Laudate Pueri Dominum, Laudate Dominum – a Magnificat.

 

Další akce pořadatele

CALDARA & HÄNDEL - 27. dubna od 19:00, Kostel sv. Janů, Brno

Tůma: Nešpory - 22. května od 19:00, Kostel sv. Janů, Brno

BENDA: MÉDEA - 20. června od 19:00, Besední dům, Brno

Juditha Triumphans - 14. září od 19:00, Besední dům, Brno

Pořadatel

Czech Ensemble Baroque