Předprodej byl ukončen

Festival Den flamenka: koncert Remedios & Duquende (ESP)
FESTIVAL / KONCERT / Hudba – Folk / Country, Worldmusic

Festival Den flamenka: koncert Remedios & Duquende (ESP)

pátek 24.11.2017 od 19:30
La Fabrika, Praha

O akci

1. ČÁST “15 let kapely Remedios na flamenkové scéně" 

Celý večer bude jedna velká oslava. V první části oslaví slovenská kapela Remedios 15 let působení na flamenkové scéně. Diváci uslyší průřez jejich tvorbou známou z koncertů i dvou CD (Vendaval 2004, Cardamon 2007). Kapela dominantní flamenkový žánr doplňuje o prvky jazzu, vážné hudby, latino i worldmusic a vytváří tak velmi osobitý a při tom vyvážený výsledek, kterým zaujme velmi rozmanité publikum. Během večera přivítají na podium řadu hostů, kteří jim během jejich působění zkřížili hudební dráhu.

Více informací

Remedios

Kapela Remedios odstartovala svoji uměleckou dráhu v roce 2001 na 4. ročníku mezinárodního Flamenco Festivalu v Bratislavě. V roce 2002 získala grant od Sorossova cenra současného umění na realizaci autorské nahrávky, kterou o dva roky později kapela pokřtila jako svoje první CD s názvem „Vendaval“. V roce 2004 se Remedios stali finalisty soutěže Nové tváře slovenského jazzu a získali ocenění za nejlepší ucelenou koncepci a přesvědčivou interpretaci. V roce 2005 se podíleli na nahrávaní hudby k filmu Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště, vystupovali jako host při příležitosti koncertu skupiny Gipsy Kings v Bratislavě a účinkovali na Bratislavských jazzových dnech 2005. Spolupracovali s Národním divadlem Praha na hudebním nastudování hry Zvonařka závist. V roce 2006 spoluúčinkovali na koncertě se známým španělským kytarisou Gerardem Nuñezem. Rok na to se na trhu objevilo jejich zatím poslední CD „Cardamon“. Spoluautorsky úspešně účinkovali v prvním slovenském flamenkovém muzikálu Don Quijote podla Sancha, a v muzikálu česko-americké produkce Carmen v hlavní roli s Lucií Bílou.

Náročným programem byla „Symfonia flamenca“, jejímiž hosty byli: Ramón Martinez, Jesús Corbacho, třicetičlenný orchestr Národního divadla v Bratislavě a Lucie Bílá. V roce 2011 se úspěšně zúčastnili soutěže Česko-Slovensko má talent, ve které zaujali porotu i diváky. Na základě účasti byla kapele nabídnuta spolupráce na dalších projektech v České republice: Colours of Ostrava, MHF Petra Dvorského 2012. V roce 2013 kapela absolvovala koncertní turné po ČR i SR.

 

Obsazení: 

Mateo el Gallito (Matůš Kohútek) – klavír, cajon, zpěv, tanec, 

Morenito de Triana (Stano Kohútek) – kytara, zpěv, 

Ciril Kubiš – housle, 

Zuzana Fujacová – flétna, 

Daniel Godány – cajon, tlesky, tanec, 

Juraj Paška – violoncelo

 

Hosté:

Virginia Delgado (tanec)

 

Speciální host:

Duquende  (zpěv)

2. ČÁST: “Koncert k poctě zpěváka Camaróna de la Isla"

Před 25 lety zemřela legenda flamenkového zpěvu - Camaron de la Isla. Charismatický zpěvák s nezaměnitelným hlasem, který spolu s Pacem de Lucía zpopularizoval flamenco po celém světě. Po jeho smrti ho na Pacových koncertech nahradil jeho žák a následovník - Duquende. Máme tu čest, že právě on přijal naše pozvání, a vystoupí spolu s Remedios jako speciální host koncertu, ve kterém zavzpomínáme na tuto osobnost. Repertoár bude obsahovat legendární skladby, které změnily vnímání flamenka.

 

Duquende

Flamencový zpěvák Juan Rafael Cortés vystupující pod pseudonymem Duquende byl dlouhodobým zpěvákem v kapele kytarového velikána Paca de Lucia.

Duquende zpívá stylem “cante jondo”, který je považován za nejhlubší a nejvíce seriózní druh flamenka. Kritika i flamenkový svět zpěváka označuje jako nástupce Camaróna de la Isly, jedné z největších osobností flamenca dvacátého století. Přes své hluboké sepětí s tradicí má v repertoáru například i Leonarda Cohena, velmi rád překračuje hranice žánrů a spolupracuje třeba s pakistánským zpěvákem Faiz Ali Faizem. V Praze se představí s autentickým flamencovým repertoárem z Camaronovy tvorby.

3. ČÁST: DJ Ekirne - flamenková diskotéka

Enrique (DJ Ekirne) pochází z Cádizu a již několik let žije v České republice. Věnuje se svým dvoum vášním: španělské gastronomii a andaluské hudbě.

Jako flamenkový DJ vystupuje pravidelně na festivalech tohoto žánru v Čechách (Iberica, Colores Flamenco a Den flamenka, atd.)

Není jednoduché být DJ flamenkové hudby, protože je to žánr plný spontálních momentů a ryzích emocí. Enrique však dokáže postupně vystavět atmosféru a svým výběrem veselých a tanečních skladeb (rumby, tangos, burlerías, alegrías, …) rozjet nekonečnou fiestu.

 

VIDEO:

Remedios: https://www.youtube.com/watch?v=bgsixwChnyw

Duquende: https://www.youtube.com/watch?v=MNbYSSXeMj4

Duquende: https://www.youtube.com/watch?v=Ljbo7G04aRI

Camarón: https://www.youtube.com/watch?v=pP6tYLmw3vQ

 

KOMPLETNÍ PROGRAM FESTIVALU: http://www.denflamenka.cz