Předprodej byl ukončen

Irácký Kurdistán - poznávej a pomáhej
KONFERENCE / KONGRES / PŘEDNÁŠKA / Cestování / Outdoor

Irácký Kurdistán - poznávej a pomáhej

úterý 11.12.2018 od 19:00
Expediční klubovna, Brno

O akci

Pravidelný cyklus přednášek - EXPEDITION CLUB

V říjnu 2018 odlétá skupina sedmi dobrodruhů pod vlajkou Expedition Clubu do severního Iráku. Cíl cesty se zdá být jasný - irácký Kurdistán procestovat a poznat a během toho také za pomoci dříve navázaných kontaktů pomoci místním obyvatelům, a to především těm, na které velké mezinárodní organizace nemyslí. Jak se však vyvine, už tak jasné není. Bezpečnostní situace v severním Iráku je relativně dobrá, nikdy však nevíme, kdy se může změnit a kam se v takovém případě dostaneme. Humanitární část skrývá ještě více nejistot. Přestože máme částečně vymyšleno několik projektů, jak to dopadne, netušíme. Bude třeba se poprat s byrokracií místních úřadů, s přespříliš zvědavou místní policií i s neshodou s místními obyvateli na tom, jak by pomoc měla vypadat.

Uvidíme Erbíl, hlavní město iráckého Kurdistánu, jehož citadela je jedním z nejdéle osídlených míst v lidské historii. Odtud se přesuneme na západ do Dohúku, kde kouknem, jak vypadá kurská diskotéka, a odkud podnikáme cesty do okolí - ke starým chaldejským skalním kostelům, do nejposvátnějšího místa Jezídů během slavností, či na horu Gara, kde se uprostřed minového pole nachází vybombardovaná vila Saddáma Husajna. U městečka Rawandúz navštívíme hluboký kaňon a vystoupáme na horu Korek s hvězdárnou, kterou prostřelila íránská raketa. A nakonec se podíváme do Halabdži a Sulejmanie, kde se nacházejí muzea spjatá se smutnou historií regionu v posledních desetiletích.

Kromě poznávání však navštívíme několik škol, v jedné z nich pomůžeme zařídit nutné vybavení k tomu, aby mohl opožděně začít školní rok. Navštívíme dva odlišné uprchlické tábory, poslechneme si příběhy od Jezídů, kteří prchali před IS. Dozvíme se také něco o ochraně zvířat v Iráku a zařídíme očkování padesáti ovčáckých psů. Navštívíme výrobnu jogurtu, který je věnován potřebným do táborů. Sejdeme se s psycholožkou, která pomáhá ženám osvobozených ze zajetí IS.

Co všechno jsme zažili a jak se podobné výpravy příště můžeš účastnit i ty?

Přijď si poslechnout přednášku, která bude trvat zhruba dvě hodiny. Vyprávět a prezentovat své fotografie bude zkušený cestovatel Vojtěch Lokša.