Předprodej byl ukončen

Cyklistické extrémy opravdu jen pro vyvolené?
KONFERENCE / KONGRES / PŘEDNÁŠKA / SOUTĚŽ / ZÁPAS / ZÁVOD / Sport

Cyklistické extrémy opravdu jen pro vyvolené?

čtvrtek 4.4.2019 od 18:00
Zastupitelský sál radnice Brno-Střed, Brno

O akci

Tour Divide, nejdelší MTB závod světa (4 418 km ) představí Peggy Marvanová, Další hosté: fenomén Transalp. Jaký bike vybrat na traily a jaký na etapovou akci.

Markéta Peggy Marvanová | Cesta za štěstím aneb závod na 4 418 km na kole „na těžko“

 

Mým cílem není se dostat na Olympiádu a nebo snad trhat světové rekordy. Jsem jen samotářský tvor, který touží prožívat co nejvíce svého času mimo civilizaci. Toužím po dobrodružství a mnohdy se kvůli tomu dostanu do situací, které mě dovedou až k pláči.

 

Tour Divide je nejdelší MTB závod světa na 4 418 km. Navíc je bez jakéhokoliv zabezpečení. Co si závodník veze, kde spí, co jí a jak se vypořádává s ohromnou fyzickou a psychickou zátěží je čistě na něm. Trasa závodu začíná v Kanadě a končí u mexických hranic, vede přes skoro 4 000 metrů vysoké hory s výskytem sněhu a zároveň, na straně druhého extrému, prochází přes 200 km dlouhé pouště.

 

Česka Peggy Marvanová se účastnila již několika extrémních závodů. Mimo americký Tour Divide závodila třeba ve Skotsku, Itálii, Německu i za Polárním kruhem. Závod Tour Divide jela dvakrát a napodruhé ho dokonce vyhrála. Poprvé ho jela sama, když ji bylo dvacet. Tehdy jej označila za závod neuvěřitelně těžký, pohybující se na hraně jejích limitů. O dva roky později se však na něj vrátila spolu se svým přítelem Adamem Záviškou. V Americe odstartovali krátce poté, co se úspěšně vrátili z 1000 km dlouhé výzvy polárního kruhu, ve které se zasloužili o celosvětoví prvenství.

 

Co vedlo tehdy dvacetiletou Peggy k absolvování amerického závodu? Jak to, že Tour Divide, který sama označila za závod pohybující se na hraně jejích limitů vyrazila ještě jednou, a to hned po dvou letech? Jak celé toto životní období vnímal Adam? Změní se člověku pohled na svět při absolvování takové cesty? Toto, a ještě mnohem více si můžete přijít poslechnout osobně od Peggy a Adama.

 

„Ten pocit, když už nemohu, ale přesto musím... Ta bezmoc, když mám strach, halucinace, padám k zemi únavou, ale musím jít dál, abych unikla svému strachu. Ta síla, která mi sevře hruď natolik, že lapám po dechu a jediné co slyším je hlasitý tlukot mého srdce. Příroda je silný soupeř a já z ní mám pochopitelně respekt, přesto se ale v její velikosti cítím svá. Sice ohrožená, ale i svobodná jako divoké zvíře. Jen díky ní jsem schopná poznat sama sebe a milovat okolní svět.“ Peggy

____________________________

 

Richard Štěpánek | 1 000 miles adventure pěšky, na kole i koloběžce

 

Vícenásobný účastník závodu na 1000 mil, který absolvoval v sedle kola, na koloběžce i pěšky a to vše navzdory zásadnímu zdravotnímu handicapu.

 

Dovolte, abych se představil. Začnu tím co, nejsem. Nejsem biker, nejsem chodec ani běžec, nejsem ani koloběžkař. Kdo tedy jsem? Jsem muž na cestě. Na cestě, která začala tam, kde pro mnohé končí. Ptáte se, kam jdu? Jdu tam, kde mnozí již jsou. Pokud je slovo cesta základem pro slovo život, potom jsem právě dnes na cestě k Vám, abych Vám pár úseků ze své cesty povyprávěl. Richard Štěpánek je nejen sportovec a dobrodruh. Je také tvůrce projektů, jimiž lidi nejen motivuje ale také jim i pomáhá. V 99 roce byl Richard účastníkem těžké dopravní nehody. Boj o život vyhrál, přišel však, mimo jiné, o svoji levou ruku. I přesto všechny výzvy zdolával, jak sám říká: „ Jednou rukou.“ Svoji tragédii povýšil na poslání a pracuje jako motivační pracovník s lidmi, kteří se dostávají do těžkých životních situací. Své životní, závodní zkušenosti a zážitky shromáždil v knize, kterou vydal pod názvem: „Vzdát můžeš zítra.“ Tuto zde budete mít možnost zakoupit i s vlastnoručním podpisem, popřípadě věnováním.

 

Nejdelší non stop závod Evropy bez zabezpečení – to je 1 000 miles adventure. 1660 km přes bývalé Československo pěšky, na kole i koloběžce!

 

1 000 miles je závod bez zabezpečení, kde se musíte spolehnout sami na sebe!

Richard Štěpánek Vás zve na přednášku o svém putování přes bývalé Československo. Uslyšíte, co jej potkalo na trase 1 660 km, která prochází, mimo jiné, Českými a Slovenskými horami. Zajímavostí je, že tuto výzvu pokořil hned třemi způsoby. Pěšky, na kole i koloběžce. Tímto hattrickem se stal majitelem zeleného trikotu. Tento trikot totiž získá ten, kdo tento nejdelší závod v Evropě zdolá ve všech třech výše jmenovaných kategoriích. Zajímavostí je, že jsou na světě jen dva majitelé zeleného trikotu.

 

Zajímá Vás, co obnáší závod, neboli dobrodružství 1 000 miles adventure? Co vše bylo připraveno

organizátorem a co si na sebe připravil sám Richard?

Jaké to je zůstat sám zraněný uprostřed přírody? Co dělat, když Vás strhne proud řeky? Jak si umět říct o nocleh, jídlo, nebo třeba kávu? To a mnohé další včetně promítání videí a fotografií, bude součástí tohoto večera.

Vytyčen je i prostor na Vaše otázky. Těším se na Vás

____________________________

 

Výzva jménem Transalp | Michael Pokorný

 

Autor desítek horských a MTB zájezdů, průvodce, předseda Českého alpského klubu

 

Od roku 1996 se pohybuji v cestovním ruchu. Zprvu jako průvodce horských a cyklistických zájezdů, později jako ředitel cestovní kanceláře Kudrna (2003-2010) a CK V-tour (2011 – 2013). V současné době se věnuji vedení obchodních a marketingových aktivit kanceláře OEAV.CZ zastupující rakouský alpský svaz Alpenverein v České republice

 

Překonat Alpy na horském kole je sen, který je mnohem dostupnější, než by se na první pohled zdálo. Kterou trasu však zvolit? Variant existují desítky. Michael Pokorný během své přednášky také poskytne cenné tipy k výstroji, kolu či tréninku před takovou akcí.

____________________________

 

Petr Vaněk | Singltraily v Moravském krasu

 

Autor projektu singtrailů v Moravském Krasu

* 19.6.1973, tři děti. Pocházím z obce Železné u Tišnova a bydlím v obci Řícmanice, do 23 let jsem vrcholově dělal orientační běh, 17 let jsem obchodoval s jízdními koly, od roku 2011 pořádání SP MTB v NMNM, v roce 2016 otevřen do provozu projekt Singletrail Moravský kras, 1. etapa v Jedovnicích, v roce 2018 otevření druhé etapy Mariánské údolí. Příprava celého projektu od podzimu roku 2014.

 

Singletraily jsou úzké přírodní stezky projektované a budované dle speciální a léty prověřené metodiky, díky které se Singletrail stává uceleným produktem pro rekreaci v přírodě. Singletrail je jednosměrná stezka pro horská kola, citlivě zasazená do terénu na které zažijete opravdovou zábavu.

 

Představení projektu a krátká beseda s autorem MTB trailů v těsné blízkosti Brna, který si získal stovky nadšených uživatelů, ale který má také svoje odpůrce.

____________________________

 

festivaldohor.cz