Předprodej byl ukončen

Česká mše Vánoční
KONCERT / VÝSTAVA / Hudba – Blues, Jazz, Klasika / Umění

Česká mše Vánoční

středa 19.12.2018 od 19:00
Zámek Žerotínů, Valašské Meziříčí

O akci

Vánoční koncert

RYBOVA MŠE A LUDMILA PETERKOVÁ

CZECH ENSEMBLE BAROQUE

dirigent Roman Válek

Česká mše Vánoční Jakuba Jana Ryby v originální podobě s původním staročeským textem.

Mozartův klarinetový koncert A dur v podání první dámy českého klarinetu Ludmily Peterkové.

Více informací

Česká mše Vánoční Jakuba Jana Ryby je beze sporu nejznámější a nejhranější českou skladbou tohoto rozsahu. Přestože je stavěná stejně jako latinská hudební mše, jedná se o pastorální hru aplikovanou na liturgii tradiční mše. Pastorální ráz skladby je podtržen použitím nejen dobových (klasicistních), ale také tradičních lidových nástrojů. Nastudování v souladu s principy autentického provádění hudby starších slohových období přinese divákům zcela nový rozměr této slavné skladby, která vykresluje příběh Kristova narození na pozadí českého venkova.

Dílo zazní v originálních tóninách a s původním staročeským textem, tedy nikoliv ve velmi rozšířené transkripci Josefa Hercla. Naše provedení vychází z nejstaršího dochovaného opisu, resp. jeho vydání v německém nakladatelství Carus Verlag (M. Kuna).

Ludmila Peterková je samozřejmě známa širokému domácímu i zahraničnímu publiku, jako špičková virtuoska na moderní klarinet. V posledních letech se však Ludmila Peterková začala také intenzivně zabývat stylovou interpretací klasicistních děl na dobový nástroj. To sebou přináší nejen specifika z hlediska techniky hry na nástroj, ale také způsob interpretace v souladu s dobovou praxí, která se dotýká nástrojové artikulace, frázování, dynamiky, vedení melodické linky, ale i například využití sólového nástroje v orchestru.

Dodržení veškerých těchto interpretačních zásad i principů pak přináší hráčům i posluchači naprosto nevšední a neopakovatelný zážitek ze skladeb, o kterých si myslel, že je dobře zná. To je také společné pro Mozartův klarinetový koncert A dur i Rybovu Vánoční mši.

Pořadatel

Czech Ensemble Baroque