Předprodej byl ukončen

Trekingové vrcholy ve světě - Festival DO HOR!
KONFERENCE / KONGRES / PŘEDNÁŠKA / Cestování / Outdoor

Trekingové vrcholy ve světě - Festival DO HOR!

čtvrtek 24.1.2019 od 18:00
Zastupitelský sál radnice Brno-Střed, Brno

O akci

Jak zdolat první 4 000 - 5 000 – 6 000 – 7 000 m vrcholy? Jak se připravit, jak výpravu zorganizovat, kam vyrazit?

JAN HARÁČ

Horolezec, cestovatel a spolumajitel značky péřových spacích pytlů Patizon. Má za sebou celou řadu alpských výstupů, stejně jako horské přechody Kavkazu. Z lezení ve vysokých horách stojí za zmínku Noshaqu 7 492 m / Štít Korženěvské 7 105 m / Sugulu Peak 6 102 m.

 

Co je dobré vědět před tím, než se pustíte na vysoké kopce

Nečekejte, že dostanete návod na to, jak lézt na vysoké kopce. Nic takového neexistovalo a nikdy nebude. Spíše si projdeme některá důležitá témata, u kterých se s rostoucími metry zásadně mění jejich význam ve srovnání s místy o pár kiláků níže.

Bavit se budeme o výbavě, jídle, aklimatizaci, rizicích, logistice a financích, psychice nebo sportovním výkonu. Záměrně píšu "bavit", protože toto povídání by nemělo být jen o mě, ale spíše formou diskuze taky nad vašimi dotazy, a to do té míry, jak to jen svedu. Upřímně, necítím se v pozici někomu něco radit, ale spíše předat své nasbírané postřehy, zkušenosti a způsob, jak věcem přistupuji já nebo mí parťáci. Je i docela možné, že mě dostanete "na špek".

Určitěm vám mám co říct ke spaní ve vysokých nadmořských výškách, protože jsem spolumajitelem značky péřových spacích pytlů Patizon.

JAKUB CEJPEK

Fotograf a horský průvodce, šéfredaktor časopisu Everest, ale především milovník hor

Andské šestitisícovky na dosah ruky
Jihoamerické vysoké vrcholy mají často tu výhodu, že jsou extrémně snadno dostupné z civilizace. Až na jejich úpatí se dá často dojet autem, ale samozřejmě není radno podcenit otázku aklimatizace, rozmarů počasí a mnohdy ošemetného terénu.

Postupně se podíváme na nejvyšší vrcholy Ekvádoru (lliniza, Cotopaxi a Chimborazo), Peru (Huascarán), Bolívie (Huayna Potosí, Sajama) a pro příznivce samoty přidáme odlehlý argentinský vrchol Ojos del Salado, který je nejvyšší sopkou světa (6893 m). Kromě fotografií a zážitků z řídkého vzduchu se můžete těšit i na praktické informace, které se vám hodí v případě, že máte na některý z jmenovaných kopců spadeno.

MICHAEL POKORNÝ

předseda Českého alpského klubu, průvodce a autor desítek horských a MTB zájezdů.

Nevyhledávám extrémy za každou cenu. Pracovní život kancelářské krysy je však nezbytné okořenit výpravami za hranice všedních dnů. Proto organizuji závod Jesenická 24 hodinovka, ve volném čase holduji horskému kolu, backcountry běžkám, trailovému běhu a vážím si každé chvíle strávené v horách.

 

Atraktivní pětitisícovky za pár kaček

Překonat hranici pěti tisíc metrů nad mořem je často metou, jejíž zdolání vám navodí velmi příjemný pocit, ať už jste vyskohorským turistou, trekařem či horolezcem. V Evropě totiž takto vysoký kopec nenajdeme. Nicméně atraktivní vrcholy, navíc často opředené bájemi a legendami máme jen pár hodin letu z Prahy. Proto si v této přednášce řekneme více o organizaci výpravy, přípravě a místních specifikách pro výstupy na Elbrus, Ararat, Damávánd a Kazbeg.

Neméně atraktivní co se týče výběru destinace (nikoliv výšky) je také marocký M´Goun.

Dalším geografickým vybočením z hlavního tématu přednášky bude přiblížení výstupu na nejvyšší činnou sopku světa Cotopaxi (Ekvádor) a na Chimborazo, které se pyšní primátem vrcholu, který je nejvzdálenější od středu Země.


Více informací na webu festivalu.