Předprodej byl ukončen

Koncert J.A.R. & finále festivalu Na Jednom Břehu
KONCERT / Hudba – Hip-hop / Rap, R&B, Rock

Koncert J.A.R. & finále festivalu Na Jednom Břehu

sobota 25.5.2019 od 15:00
Letní kino Širák, Hradec Králové

O akci

Jednotka Akademického Rapu slaví 30 LET !

Výročním koncertem třicetileté legendy funky, kapelou J.A.R., vyvrcholí sedmnáctý ročník world music festivalu Na jednom břehu. V dramaturgii se objeví hvězdy světové world music z Iránu, Izraele,Slovenska a z Čech. Tématem festivalu je proto jedna ze skladeb skupiny J.A.R. „Dokáže basová kytara Fender smířit národy?“
Ze zahraniční dramaturgie nabídne festival istanbulské trio LIGHT IN BABYLON s ohromujícím hlasem zpěvačky Elia Kamal, původem z Iránu. Uhrančivý zpěv, se zvukem santuru – stostrunného perského cimbálu, kytary a rytmů Blízkého východu. Díky tomuto spojení už nikdy nezapomenete na světlo, které vyzařují Light in Babylon.
Obrovskou poctou pro festival je potvrzení účasti kapely THE PAZ BAND z Tel Avivu. Vysoce uznávaná zpěvačka Gal de Paz je považována za skutečnou hvězdu izraelského hudebního nebe. S hlasem Janis Joplin a drajvem Aerosmith dobývá kapela svět z hlubin nezávislého rocku a postupně budí pozornost stran největších světových festivalů. The Paz Band přináší na scénu jakýsi syrový, starý rockový rock´n'roll, který vás nadchne na první poslech, způsobí emoční vlnu energie a vezme na divoký výlet napříč časem a prostorem.
K nejzajímavějším tuzemským alternativním kapelám patří bezesporu brněnské KVĚTY, tedy trojice Martin E. Kyšperský, Aleš Pilgr a Ondřej Kvas. Celé trio stojí i za projektem YM, jehož součástí je také výtečné country album Lorenzovi hoši. Pánové zde odložili tradiční elektrické nástroje a vzali do rukou mandolíny, banja, foukací harmoniky a basu. Přizvali ke spolupráci vynikajícího kytaristu Petra Uviru ze skupiny Ladě, který zvuk obohatil o steel guitar a cigar box guitar. Všichni společně k tomuto stylu přistupují s respektem, ale i notnou dávkou nadsázky a humoru. Hudební skladatel, multi-instrumentalista Tomáš Reindl přiveze svůj jednočlenný orchestr OMNION. Ten je založen na technice smyčkování a procesování v reálném čase, využívá řadu nástrojů (tabla, didžeridu, klarinet, bluesová harmonika) a vokálních technik (beatbox, alikvótní zpěv) a inspiruje se současnou elektronickou hudbou. Repertoár trnavské skupiny BEANS & BULLETS tvoří zejména autorské skladby s charakteristickým energickým zvukem starého i moderního blues. Přinášejí underground v moderních šatech, neobvyklá aranžmá a hlavně poctivé naživo hrané blues ovlivněné funkem, southern a hard rockem. Kapela vyhrála letošní cenu diváků i poroty v soutěži Blues Aperitiv.

Stejně jako hanspaulští TataBojs slaví letos svoje třicetileté výročí legenda české funky scény -  KAPELA J.A.R. Toto divoké hudební uskupení je nejen pohromadě, ale vloni dokonce posbíralo několik Andělů. Stěžejní hlasy i mozky kapely, zpěvák Dan Bárta, Roman Holý, Oto Klempíř a Michal Viktořík, rozvířili stojaté vody kapelní odmlky předloňským albem Escalace dobra a tak se opět vyhoupli na přední příčku českého hudebního nebe. Vzhledem k tématu festivalu a bezprostřední kreativitě členů kapely není dnes možné odhadnout, kam až vy-eskaluje dobro v Letním kině těsně před půlnocí!
Sobotní program zahájí doplňuje volně přístupný Art & Food Festival, který můžete bez vstupného navštívit již v dopoledních hodinách. V parku celého Orlického nábřeží vyroste buskingová scéna pro mladé umělce, stánky s nabídkou světové gastronomie, výtvarníci, prodejci uměleckých děl a performeři. Pro děti nabídne festival loutkové divadlo, hudební program i výtvarný workshop. Tato kreativní zóna vzniká ve spolupráci se společností Butterfly.

Více na www.najednombrehu.cz

Vystupující

J.A.R. (CZ) – web / fb

Další akce s vystupujícími

J.A.R. "Jezus Kristus Neexistus?" (Štěrbovka 2024 open air) - 28. června od 20:00, Štěrbova vila na Přehradě Les Království, Bílá Třemešná

J.A.R. - 11. října od 21:00, Klub OKO, Havlíčkův Brod