Předprodej byl ukončen

Válka v Sýrii - Markéta Kutilová
KONFERENCE / KONGRES / PŘEDNÁŠKA / Cestování / Outdoor

Válka v Sýrii - Markéta Kutilová

úterý 26.3.2019 od 18:00
Vila Machů, Kopřivnice

O akci

Sýrie 2018: Islámský stát je sice poražen, ale násilí eskaluje. Nastává další fáze války, roste počet civilních obětí, přibývá bombardování. Porcování syrského medvěda vstupuje do další fáze – teď už je jasné, že zde nejde o Syřany, demokracii ani svobodu. To si jen mocnosti musí konečně nějak rozparcelovat to strategické území s přístupem k moři, ropě, plynu, Turecku, Izraeli a Evropě. A také se dohodnout, co ovládnou sunnité a co šíité. Kudy, odkud, kam a zda povedou nové ropovody a plynovody. Jenže klíčoví hráči na syrském hřišti jsou vyrovnaně silní a mají propletené zájmy. Další hráči, jako Saúdská Arábie a Katar, čekají na střídačce a fandí sunnitskému džihádu tím, že podporují různé islamistické skupiny bojující proti šíitskému Asadovi. Hlavní zápas hrají Rusko, Írán a Turecko a USA. Nikdo není na lopatkách, a tak se musí bojovat dál.

Přednáší Markéta Kutilová

Novinářka a publicistka. Začínala jako redaktorka v Lidových novinách. Pracovala v DR Kongo, Íránu, na Haiti, v Kambodži, Ugandě, Rwandě, Tanzánii, Indonésii, Libérii, Jordánsku atd. Posledních roky jezdí do Sýrie a Iráku a spolu s Lenkou Klicperovou dokumentuje válečné konflikty.
Je spoluautorkou knih Islámskému státu na dostřel I a II. Spolupracuje s pořadem Reportéři ČT. S Lenkou Klicperovou založila sbírku na pomoc lidem v syrském Kobani www.soskobani.cz.
Dalším jejím tématem je migrace. Své reportáže a články publikuje v mnoha českých i zahraničních médiích. Je spoluautorkou reportáží několikrát oceněných na Czech press photo.


Vstupné v předprodeji přes smsticket.cz: 100 Kč
Na místě: 120 Kč