Předprodej byl ukončen

Terence Blanchard & E-Collective (USA)
KONCERT / Hudba – Blues, Elektronika, Hip-hop / Rap, Jazz, Klasika, R&B

Terence Blanchard & E-Collective (USA)

čtvrtek 18.7.2019 od 20:00
Jazz Tibet Club, Olomouc

O akci

ŠESTINÁSOBNÝ DRŽITEL GRAMMY NA EXKLUZIVNÍM KLUBOVÉM KONCERTĚ

Terence Blanchard získal během své bohaté kariéry už šest cen Grammy. Nejčerstvější sošku – za nejlepší instrumentální skladbu – si odnesl letos v únoru. Blanchardovo jméno rezonuje i filmovým světem. Složil totiž hudbu k více než třem desítkám celovečerních filmů a jeho skladatelskou všestrannost už mnohokrát využil i proslulý hollywoodský režisér Spike Lee. 

Terence Blanchard se narodil v New Orleans a už odmala hrával na klavír a trubku (společně se svým přítelem z dětství Wyntonem Marsalisem). Ještě za studií začal působit v legendárním big bandu Lionel Hampton Orchestra a v roce 1982 ho právě Wynton Marsalis doporučil jako svého nástupce do kapely Jazz Messengers Arta Blakeyho. V roce 1991 vydal své první sólové album nazvané lakonicky Terence Blanchard. Po něm následovalo dalších 16 nahrávek, ověnčených mnoha cenami včetně Grammy (6 vítězství a 13 nominací), na nichž z pozice kapelníka spolupracoval s mnoha hudebníky zvučných jmen, mj. Dianou Krall, Dianne Reeves, Cassandrou Wilson, Christianem McBridem, Dee Dee Bridgewater či Kurtem Ellingem.

Do Olomouce míří se svou kapelou E-collective, ve které excelují vynikající hráči současné scény a pomáhají mu vytvořit hudbu, jež posouvá současný jazz o kus dále. E-Collective je charakteristický experimentálním, elektronickým a chvílemi až exotickým zvukem, jehož prostřednictvím reflektuje dnešní rozkolísaný svět. Terence Blanchard muzikantsky přitvrdil a zahrnul do své hudby prvky hip-hopu, moderního elektrického r’n‘b a také některé reminiscence tvrdších podob fusion jazzu 70. let, občas odkazující na toto období Milese Davise.

Vystupující

Terence Blanchard (US) – web

Další akce pořadatele

NOVEMBER 2ND - 30. května od 20:00, Jazz Tibet Club, Olomouc

Point Of Few - 30. dubna od 20:00, Jazz Tibet Club, Olomouc

MALIKA TIROLIEN - 19. května od 20:00, Jazz Tibet Club, Olomouc

Mark Geary (IRL/USA) | Jazz Tibet Club - 9. května od 20:00, Jazz Tibet Club, Olomouc