Předprodej byl ukončen

Palestina: země nezemě
KONFERENCE / KONGRES / PŘEDNÁŠKA / WORKSHOP / LEKCE / Cestování / Outdoor / Osobní rozvoj

Palestina: země nezemě

pondělí 18.11.2019 od 19:00
Expediční klubovna, Brno

O akci

PŘEDNÁŠKA PALESTINA: ZEMĚ NEZEMĚ

Existuje Palestin i Palestina, i když pro některé lidi neexistuje vůbec žádná a jedná se pouze o Judeu a Samaří.

Už jen samotný název je vlastně problém. Vymezení toho, co se vlastně rozkládá na území, které my většinou známe pod označením západní břeh Jordánu a Gaza, je zmatené a v mnoha případech značně nestabilní. Jak žijí lidé na místech, kde prakticky neustále doutnající i vybuchující konflikt na sebe dennodenně upozorňuje? Jedni několik desítek let přežívají pod okupací, druzí se nyní nacházejí pod správou organizace, jenž mnozí zvou teroristickou.

Cestování po Palestině mnohdy vzbuzuje značné kontroverze. Jedni tvrdí, že jde o nebezpečný a hazardní „sport.“ Jiní zase povídají, že nikoliv. Já říkám, že vše záleží na tom, jak se vyspí vrcholní politici a co řeknou ráno v televizi nebo rádiu. Možná je zde znát drobná nadsázka, ale ve své podstatě to tak funguje. Pravděpodobnost demonstrace či střetu s armádou (ty mohou turistu ohrozit asi nejvíce, zvláště pokud se nelézá ve špatný čas na nesprávném místě) se u Palestinců mnohdy odvíjí od toho, co vidí v televizi, či čtou na internetu. Jedním ze základních pravidel, je tak pečlivé pozorování místních médií. Žádný strach, mnoho novin i zpravodajství vychází v angličtině. Pravidel je více a i o nich je má přednáška.

„Jednotýdenní turisté“ přijedou do Izraele a samozřejmě zavítají i do Palestiny (což mnozí ani nezaregistrují). Bohužel uvidí pouze její turistický odraz, fata morgánu prosperity a bohatství. Většinou se návštěvníci zastaví ve městech, jakými jsou Jericho (pohybují se jen po archeologickém parku), Betlém (kouknout do kostela, na bazar, ke zdi na obrázky a zase rychle pryč), anebo možná i Ramalláh (i když sem vyrážejí jen ti nejodvážnější). V klimatizovaném autobusu s průvodcem za krkem pak projíždějí, bez otravování izraelské armády i osadníků, okupovanými územími a nic nevidí. Nezdá se jim nic divné, zvláštní či nestandardní. Sledují jen to, co chtějí. Tu druhou Palestinu, kde lidé čelí každodennímu napadání od izraelských vojáků i osadníků, které zase napadají místní Arabové, vidět nemohou. Je schovaná v uprchlických táborech a za vysokou zdí oddělující Izrael a Palestinská území.

Politika k cestování bohužel patří. V této „zemi“ je přítomná na každém kroku a v každém nádechu. I proto a zvláště v místním kontextu se i o ní v přednášce, byť jen spíše dotykově, zmíním. Nebudu říkat, kdo mám právo a kdo nemá. Budu jen vyprávět příběhy a věren radě, jež jsem dostal od kamaráda novináře (řekl mi „Všichni tady lžou!) budu spíše otázky vyvolávat, než na ně odpovídat.

Přednáší Jiří Kalát