Předprodej byl ukončen

Jak přežít v drsné divočině - polárník Pavlíček
KONFERENCE / KONGRES / PŘEDNÁŠKA / WORKSHOP / LEKCE / Cestování / Outdoor / Osobní rozvoj

Jak přežít v drsné divočině - polárník Pavlíček

úterý 21.4.2020 od 17:30
Oriental Lounge, Ostrava

O akci

Přednáška zakladatele české antarktické stanice, polárníka, cestovatele a spisovatele o přežití v divoké a drsné přírodě, zvládání náročných situací a vlastním překonání se. Součástí přednášky bude ukázka trosečnické výbavy a 10. vydání trosečníka.

Jaroslav Pavlíček – Jak přežít v drsné přírodě

V roce 1963 odešel z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze do Vysokých Tater, kde pracoval dalších deset let jako nosič na Téryho chatě s nákladem 65 kg při každém výstupu.

V roce 1980 byl členem polské expedice na Mount Everest, která dosáhla vrcholu jako vůbec první výprava v zimě.

Se svým kolegou dvakrát přešel Aljašku, pokaždé za 20 dní. Posléze přešel s polárníky Vladimírem Weignerem a Miroslavem Jakešem Grónsko – cesta trvala 41 dní nečekaně těžkého pochodu a další dva dny plavby na moři.

V roce 1987 se poprvé vydal do Antarktidy hledat místo pro českou základnu a po složitém čtyřměsíčním hledání zvolil za místo pro stanici odledněnou oázu na Nelsonově ostrově v souostroví Jižní Shetlandy. Stanice se nazývá Eco-Nelson.

Pavlíček má zásadu používat osvědčenou výbavu, kdy jednoduché považuje za spolehlivější než moderní a složité. Nepoužívá GPS navigaci, ani spojení s civilizací pomocí vysílačky. Vždy je odkázán na sebe a své spolucestovatele s heslem: „Kdo chce jít, jde!“