Předprodej byl ukončen

Szaturma (CZ/SK) • Romanovská / Tichý / Hrubý & Kugel (CZ/D)
KONCERT / Hudba – Blues, Jazz, Klasika

Szaturma (CZ/SK) • Romanovská / Tichý / Hrubý & Kugel (CZ/D)

čtvrtek 1.10.2020 od 20:00
Divadlo 29, Pardubice

O akci

Kapela Szaturma, objev současné česko-slovenské hudební scény balancující mezi postjazzem, grunge a volnou improvizací a akustické improvizační trio Romanovská Tichý Hrubý s německým bubenickým mágem Klausem Kugelem.

Více informací

Szaturma (CZ/SK)

Štefan Szabó – el. kytara
Michaela Turcerová – alt a soprán saxofon
Jakub Švejnar – bicí nástroje a perkuse 

Trio Szaturma hraje od roku 2017 a od počátku se o něm hovoří jako o mimořádném objevu na mladé česko-slovenské jazzové scéně. Tuto pozici trio potvrdilo vydáním výborného debutového alba Phi pod hlavičkou košického labelu Hevhetia v letošním roce. Kapela si vybudovala svůj vlastní hudební jazyk postavený na základech unikátní instrumentace a individuálním přístupu ke kompozici. Trio se opírá o jazzovou tradici, avantgardní přístupy newyorského downtownu, prvky folklóru, minimalismus, grunge i postupy volné improvizace. Základním dojmem z hudby Szaturmy je pocit otevřenosti, stylové neukotvenostia radosti z tvoření a souhry. Vše je podáno s nakažlivou mladistvou energií i s nadhledem a suverenitou, kterou by Szaturmě mohly leckteré starší kapely závidět.
 

Romanovská / Tichý / Hrubý & Kugel (CZ/D)

Klaus Kugel – bicí nástroje
Anna Romanovská – housle, koto
Petr Tichý – kontrabas
Michal Hrubý – klarinet, basklarinet

Akustické improvizační trio Romanovská Tichý Hrubý spojilo své síly s přední osobností evropské jazzové a experimentální scény německým bubeníkem Klausem Kugelem. Vedle hry na klasickou bicí soupravu Kugel vytváří také pozoruhodné perkusivní nástroje a objekty, které inovativně začleňuje do své hry. Klaus Kugel spolupracuje s předními hráči světové jazzové a improvizační scény jako jsou např. ruský klavírista Vjačeslav Ganělin, američtí saxofonisté Joe McPhee, Ken Vandermark nebo Charles Gayle, polský klarinetista Waclaw Zimpel, švédský pianista Bobo Stenson nebo americký trombonista Stewe Swell.

Trio Romanovská Tichý Hrubý se věnuje převážně volné improvizaci. Hudebníci sami i hudební nástroje, které k improvizaci využívají, mají velmi rozdílný hudební background. Anna Romanovská (Orchestr Berg) má klasické hudební vzdělání a silný vliv na ni jistě má soudobá hudba, v jejímž teritoriu se převážně pohybuje. Japonská třináctistrunná citera zvaná koto, na níž Anna hraje, přináší do celkového zvuku orientální nádech. Petr Tichý, jehož hudební základy položilo studium jazzového kontrabasu na Konzervatoři Jaroslava Ježka a na jazzovém oddělení pražské HAMU, se svým multižánrovým přístupem k hudbě přiznává i své kořeny v lidovosti, folkloru a folku. Michal Hrubý a jeho punkově folklórní hudební základ, rozšířený o nevšední hudební znalosti napříč staletími i hudebními styly, kongeniálně doplňuje celek o nezbytný prvek nečekaného.

Další akce pořadatele

Kuntari (IDN) • Julek Ploski (PL) - 26. dubna od 20:00, Divadlo 29, Pardubice

Tady Havel, slyšíte mě? - 2. května od 19:00, Divadlo 29, Pardubice

AVA Trio (I/TR) • Gankino Quintet - 1. května od 19:00, Divadlo 29, Pardubice

Talaqpo • Andria Nicodemou / Elia Moretti (CY/IT) - 9. května od 20:00, Divadlo 29, Pardubice

Wolf Lost in the Poem: Indigem - 15. května od 20:00, Divadlo 29, Pardubice

První antidiskotéka bez Jiřího Černého - 20. května od 19:00, Divadlo 29, Pardubice

Deux Nouvelles Erreurs (FR) • Totoabas - 22. května od 20:00, Divadlo 29, Pardubice