Předprodej byl ukončen

Vilém Spilka Quartet
KONCERT / Hudba – Blues, Jazz, Klasika, Pop

Vilém Spilka Quartet

pátek 20.8.2021 od 20:30
Panelka, Luleč

O akci

Vilém Spilka Quartet

 

Radek Zapadlo - tenor saxofon, Vilém Spilka – kytara, Vlastimil Trllo – kontrabas, Martin Kleibl – bicí

 

Myšlenka dekonstruovat a následně nově zaranžovat téměř posvátné songy Honzy Nedvěda by se mohla zdát kacířskou, ovšem kvarteto Viléma Spilky se tohoto nesnadného úkolu zhostilo se ctí. „Hudba Honzy Nedvěda a Brontosaurů byla součástí mého zálesáckého dětství,“ upřesňuje kapelník. „Když se oprostíte od místy kýčovitých a někdy poněkud naivních textů, zbyde melodie, a tu Honza Nedvěd prostě napsat umí.“ Melodie písniček zůstávají, ale kolem nich se dějí nejrůznější více či méně šokantní věci. Metrické i harmonické změny jdou ale vždy písni v ústrety, nikoliv proti ní. „Píseň musí zůstat písní,“ dodává Spilka. „Základní sdělení Nedvědových skladbiček je navíc natolik silné, že si i o aranžmá řekly vlastně samy.“

Album Podvod, jež kapela od jeho vydání v roce 2016 živě provádí, zpracovává osm z nejznámějších Nedvědových hitů, jmenovitě titulní Podvod, Ptáčata, Růže z papíru, Stánky, Tulácký ráno, Zrnka, Na kameni kámen a Hejna včel. Průzračnost a prostota harmonií nedvědovského repertoáru je až nečekaně inspirativní a navíc nabízí prostor pro vytvoření specifického a neopakovatelného zvuku nové Spilkovy kapely, která spojuje hráče s různou mírou ponoření v jazzovém žánru. Album bylo velmi dobře přijato laickou i odbornou veřejností, umístilo se mezi prvními třemi deskami v hodnocení hudebních publicistů za rok 2016 a bylo nominováno na cenu Anděl 2016.

Vilém Spilka Quartet vznikl v roce 2013 a je dalším v řadě společných hudebních aktivit, ve kterých mají prsty Vilém Spilka a Radek Zapadlo – hrají spolu také v Unity Quartet, Two-Generation Triu či kvartetu legendárního kontrabasisty Vincence Kummera. Jejich aktuální počin zachovává léty společného hraní budovanou, skoro až telepatickou souhru obou hudebních přátel, ale zároveň zkoumá nový hudební materiál z pera hudebních skladatelů nejrůznějších žánrů i z jejich vlastní autorské dílny. Kombinace saxofonu a kytary má navíc neopakovatelnou zvukovou kompatibilitu a nejlépe vynikne v přítomnosti spolehlivé a invenční rytmické sekce. V ní se sešli hudebníci se zkušenostmi z celé řady žánrů, energický bubeník Martin Kleibl a univerzální hudební voják, kontrabasista Vlastimil Trllo.

Více informací

Koncert se uskuteční v areálu restaurace Panelka Luleč.

O hladu ani žízni Vás nenecháme.

Doporučujeme dorazit alespoň 2 hodiny před koncertem, ať se stihnete řádně najíst a posilnit.

Všechny kulturní akce, které se na Panelce odehrávají, realizujeme bez dotací a grantů, proto budeme moc rádi za jakoukoliv formu podpory. A to počínaje zakoupením vstupenky až po vypití deseti piv a litru vína. :)

Děkujeme za podporu a těšíme se na Vaší návštěvu,

kultuře zdar a za Panelku Vám přejeme příjemně strávený večer.

Šárka + Ondřej


Za support děkujeme vyškovské firmě TRASKO!