Předprodej byl ukončen

DOKU Zahrady
FESTIVAL / KINO / PROJEKCE / KONFERENCE / KONGRES / PŘEDNÁŠKA / TANEČNÍ PARTY / VÝSTAVA / WORKSHOP / LEKCE / Film / Umění

DOKU Zahrady

sobota 28.8.2021 od 10:00
Zámecké nádvoří, Litomyšl

O akci

Třetí ročník festivalu autorského dokumentu DOKU Zahrady proběhne v sobotu 28. srpna 2021 v zahradách Zámku Litomyšl. Celodenní program vrcholí projekcí filmu Anny režisérky Heleny Třeštíkové, která na festivalu mimo jiné povede také jednu z masterclass věnovanou časosběrnému dokumentu.

DOKU Zahrady vznikly z vnitřní potřeby věnovat se autorskému dokumentu. Tímto slovním spojením cíleně dráždí naivní představu o dokumentu jako realitu zachycujícím a nestranném médiu. V jakékoliv tvorbě je vždy přítomný autor, jeho vášně, předpojatosti, vidění světa. Autorský dokument není prostý záznam reality, je snahou svého autora kreativním způsobem podat jistou zprávu o světě, ve kterém žije. 

 

fcb: @dokuzahrady

www.dokuzahrady.cz

 

10:00 - 11:30 Masterclass Trendy v podcastech / Andrea Hanáčková a Martina Pouchlá / Coworking Kočárovna

Proč je PODCASTING dnes tak oblíbený a co odlišuje nejlepší audio podcasty od těch průměrných? 

 Masterclass mapuje trendy v podcastech, které v posledních letech zažívají v Česku i ve světě boom a skoro by se dalo říct, že kdo nemá svůj vlastní podcast, jako by nežil. Opravdu je ale může nahrávat úplně každý? Účastníky světem podcastu provede audiodokumentaristka, blogerka, teoretička rozhlasového dokumentu a hraničních tvarů divadla a vedoucí Katedry divadelních a filmových studií na Univerzitě Palackého Andrea Hanáčková a audiodokumentaristka Martina Pouchlá.  Autorky masterclass si pro vás také připravily audio ukázky ze světových podcastů. 

 

12:30 - 14:30 Masterclass Časosběr jako příběh / Helena Třeštíková /  Coworking Kočárovna

Dokumentaristka Helena Třeštíková se bude věnovat své celoživotní tvůrčí metodě, metodě časosběru, se kterou sklízí úspěchy po celém světě. 

Vyrůstáme v příbězích. Nejen, že nás neustále obklopují, ale sami jsme jejich součástí, a svůj vlastní život tak jako jeden velký příběh vnímáme. Jak takové příběhy ale zachytit na kameru? Filmařka Helena Třeštíková nám představí, co se skrývá za jejími divácky úspěšnými filmy a co přesně časosběrná metoda v jejím pojetí znamená. Prostor bude i pro následnou diskuzi, a tak se můžete ptát, na co chcete. Například na to, jak je možné, že jí ještě nikdo z aktérů nikdy film neodřekl, přestože spolu natáčí i třicet let.

 

17:00 - 20: 30 Masterclass Sound Design pro Audio Podcasting / Martin Ožvold / Coworking Kočárovna

Děláte podcast? Chcete se zdokonalit v sound designu? Přihlaste se na masterclass Martina Ožvolda.

Masterclass se zvukovým designérem a hudebním skladatelem Martinem Ožvoldem. Martin vystudoval  elektroakustickou kompozici a zvukové inženýrství na SAE Institute London, University of Birmingham a Middlesex University London. Jako sound designér spolupracoval s BBC Radio, s Českým rozhlasem nebo společností Audionaut, v které v současnosti působí jako interní zvukový designér a zvukový dramaturg. Je autorem hudby a zvukového designu audio seriálů, jak je Matematika zločinu, Anatomie Strachu nebo Terapie sdílením: průvodce moderními vztahy. Jako pedagog působí na Katedře zvukové tvorby FAMU v Praze.

Martin Ožvold pro vás připravil masterclass zaměřenou na jednotlivé procesy vytváření zvukového designu pro původní audio produkci. Témata budou zaměřena na práci s mluveným slovem, zvukovými efekty nebo hudbou z pohledu  dramaturgické funkce zvukového designu a  specifických možností jejího uplatnění v kontextu podcastingu.

Konkrétní aplikace budou demonstrovány v softwaru Reaper (principy jsou přenosné do jakéhokoliv NLE nebo DAW).   

Jedná se o masterclass, která oslovuje profesionály z oboru. Není určena pro širokou veřejnost.  

S sebou: počítač a sluchátka

 

20:30 - 22:00 Projekce filmu Anny (úvodní slovo autorky, projekce a diskuze) / Helena Třeštíková / Jízdárna Litomyšl

Helena Třestíková film na DOKU Zahradách nejenom uvede, ale také bude ústřední postavou pofilmové debaty.

Završením našeho festivalu je projekce filmu Anny, nového časosběrného dokumentu Heleny Třeštíkové, který hned na jaře získal dvě mezinárodní filmové ceny. Helena Třeštíková ve filmu sleduje příběh téměř padesátileté ženy, matky a babičky několika vnoučat, která pracuje jako toaletářka a přivydělává si jako prostitutka. Příběh ženy se svérázným humorem, která prostitucí chtěla finančně přilepšit své rodině.

 

 

Více informací

Studentské ceny platí také pro absolventy Univerzity Palackého.

Při vstupu se, prosím, prokažte platným průkazem ISIC či jiným potvrzením o studiu, nebo Kartou absolventa UP.