Předprodej byl ukončen

Volný trh plný mrch –⁠ Řepka zpívá Brassense
KONCERT / Hudba – Blues, Folk / Country, Jazz, Klasika, Pop, Rock, Spirituální, Worldmusic

Volný trh plný mrch –⁠ Řepka zpívá Brassense

čtvrtek 25.11.2021 od 20:00
Kaštan - Scéna Unijazzu , Praha

O akci

Výjimečný recitál ke 100. výročí narození Georgese Brassense.

 

Večer věnovaný jedné z největších osobností francouzského šansonu. Blbuvzdorné, elegantně nekorektní, šťavnatě trefné, nakažlivě melodické a stále živé – takové jsou písně Georgese Brassense.

Všestranný pražský písničkář Jan Řepka platí za jednoho z nejlepších písňových překladadatelů své generace. Na francouzskou stopu ho přivedla práce na překladech švýcarského barda Maniho Mattera, který byl Brassensem významně ovlivněn. 

 

Za doprovodu kontrabasisty Radomíra Polívky uvede Řepka vedle svých vlastních překladů také starší verze Jiřího Dědečka, Pavla Kopty nebo Petra Lutky.
 

Na zemi žel máme

volný trh

plný mrch

firmy jsou to velmi známé

k šizení

puzení

svírají

sdírají

špinavými drápy

tyhle typy mne trápí

 

Georges Brassens (1921–1981) napsal více než 200 písní. Asi 130 z nich je zaznamenáno v jeho vlastním provedení na sérii 14 dlouhohrajících alb. Dále zhudebňoval a interpretoval také starší francouzské básníky (např. F. Villona, P. Verlaina, V. Huga nebo L. Aragona), za jejichž přímého pokračovatele je považován.


Svými jízlivými texty napadal pokrytectví, upjatost a zpátečnictví francouzské společnosti. Jako člověk se sklonem k anarchistickému hnutí zvlášť s oblibou mířil proti násilí, institucionalizaci a vykonavatelům moci všeho druhu (církev, byrokracie, soud, tisk). Jeho kritika je však nepřímá, často využívá kontrastu, květnatého jazyka a černého humoru. Tak i písně zabývající se pochmurnými tématy vyznívají nakonec vesele.

Tomu napomáhá také jednoduchý, celkovou harmonii podpírající hudební doprovod (většinou pouze doprovodná kytara a kontrabas), převážně durové harmonie a Brassensův vlastní přednes.

Brassensovo dílo se dodnes těší výjimečné popularitě. Již za své aktivní kariéry (50.–70. léta) přímo inspiroval celou generaci písničkářů a šansoniérů. Roku 1967 byl vyznamenán Velkou cenou Francouzské akademie za poezii.

Jsou mu věnovány desítky disertačních prací, po celém světě se stále dobře prodávají jeho nahrávky, stále se objevují nové a nové interpretace a – i přes mimořádnou obtížnost – existují překlady jeho písní do více než 20 jazyků.


https://cs.wikipedia.org/wiki/Georges_Brassens

http://www.georges-brassens.fr

 

 

Jan Řepka | 

Pražský zpěvák a kytarista patří k výrazným hlasům mladší písničkářské generace. Vedle své původní tvorby vycházející z klasické folkové tradice 70. a 80. let uvádí také vlastní překlady písní amerického, německého i francouzského původu (Bob Dylan, Mani Matter, Georges Brassens). V letech 2007-2017 vedl renomovaný hudební cyklus Open Mic Potrvá, v jehož rámci vystoupilo více než 500 různých autorů. Za své poslední album Rozjímání o sendviči byl Řepka v roce 2016 nominován na žánrovou cenu Anděl. Od března 2020 vysílá pravidelné pořady na svém Youtube kanálu. Během 60 epizod v jejich rámci zahrál přes 550 různých písní.

 

Vystupující

Jan Řepka (CZ) – web

Více informací

www.janrepka.cz

Pořadatel

Kaštan - Scéna Unijazzu