Předprodej byl ukončen

Faerské ostrovy
KONFERENCE / KONGRES / PŘEDNÁŠKA / Cestování / Outdoor

Faerské ostrovy

čtvrtek 30.9.2021 od 19:00
Expediční klubovna, Brno

O akci

Faerské orstrovy je malé souostroví nacházející se v severním Atlantském oceánu přibližně 400 kilometrů severně nad Skotskem. Jsou sice součástí Dánského království, ale jinak jsou Faerské ostrovy autonomní oblast s vlastním parlamentem a jazykem – faerštinou, jehož historie sahá až do vikingských dob. Celkem žije na ostrovech pouhých 50 000 lidí a asi 4x více ovcí, které dali ostrovům svůj název – Færøerne – Ovčí ostrovy.
Během putování nenarazíte mimo město na žádný strom, pobřeží je lemováno ostrými útesy pod kterými se vzdouvá rozbouřené moře a téměř po celý rok je zataženo a prší – v průměru 283 dnů v roce. Možná i díky chladnému a deštivému podnebí je toto místo i dnes stále opomíjené turisty a při objevování mýty opředených zákoutí jen málokdy narazíte na jakéhokoliv člověka. To už můžete spíš zahlédnout „Huldufólk“ neboli bytosti, o kterých vyprávějí legendy a jež se skrývají ve velkých kamenech. Pokud zrovna neprší a nefouká silný vítr od moře, obklopí vás jedinečné ticho a klid, rušený pouze hučením příboje a chechtáním mořských racků.
Během přednášky se podíváme do nejmenšího hlavního města na světě Tórshavn, na vrchol nejvyšší hory Slættaratindur, obeplujeme na lodi nejsevernější ostrovy Fugloy a Svínoy a na ostrově Kalsoy navštívíme místo, kde podle legendy vylezají na břeh Selkie – tulení ženy. I přes to, že jsou Faerské ostrovy na první pohled pusté a bezútěšné, skýtají krásnou přírodu, svělé lidi a zcela jedinečnou atmosféru, jaké se hned tak něco nevyrovná.

 

Přednáší: Pavel Stejskal

Další akce pořadatele

Stopování po celém světě / Krzysztof Malaka - 30. dubna od 19:00, Expediční klubovna, Brno

Medicínská cesta (film o šamanismu a beseda po promítání) - 2. května od 19:00, Expediční klubovna, Brno

Od čáry k čáře! Aneb Pacifická hřebenovka / Hynek Bačík - 13. května od 19:00, Expediční klubovna, Brno

Peru (se) v Peru / Kateřina Kaucová - 14. května od 19:00, Expediční klubovna, Brno