Předprodej byl ukončen

Július Fujak & Otras (SK), MCH Trio
KONCERT / Hudba – Elektronika, Rock, Spirituální

Július Fujak & Otras (SK), MCH Trio

pátek 28.1.2022 od 19:00
Kaštan - Scéna Unijazzu , Praha

O akci

Július Fujak je skladateľ experimentálnej hudby a hudobník, hudobný estetik a vysokoškolský pedagóg, organizátor nekonvenčných hudobných, umeleckých a vedeckých podujatí. 

Je autorom viacerých hudobných projektov a diel nekonvečnej hudby. Koncertoval v mnohých štátoch Európy a USA, jeho skladby sú hrané u nás i v zahraničí. Bol členom alternatívnych rockových skupín Teória odrazu, Potopa a Otras (1988-1998). V rokoch 2000-2010 viedol hudobné experimentálne zoskupenie tEóRia OtraSu (SK/CZ) a spolupracoval s telesami The California EAR Unit (USA), Palinckx (NL/UK), Zloději Uší (CZ), Žena s blchou (SK) a s Jonom Roseom (AUS), Veryanom Westonom (UK), Franzom Hautzingerom (A), Zsoltom Sörésom (H), Ludivine Allegue (F), Vladimírom Mertom, Janou Lewitovou, Janom Kavanom, Mikolášom Chadimom, Davidom Šubíkom, Ivanom Acherom (všetci CZ), Mariánom Vargom, Zuzanou Homolovou, J. B. Kladivom, Braňom Jobusom, Petrom Katinom, Janou Ambrózovou, Andrejom Pleštinským v triu NE:BO:DAJ a i. Jeho diskografia obsahuje viac než dvadsať CD, DVD, LP a MC titulov vydaných v našich i zahraničných vydavateľstvách 

"Otras patří k těm nemnoha rockovým souborům, ktoré v sobě spojují aspekty dobrého tradičního rocku a československé undergroundové alternatívní scény 80. let. (...) Přímočará údernost, přirozená pulzace rytmického oscináta, fyzická působivost mohutní amplifikace, gitarové motívy hodné riffů rockové klasiky. Na druhé straně jsou tyhle strhující postupy „problematizované“ příznačným intelektuálním „osvětím“ a expresí hudebních skupin typu Dunaj, Éčko a pod. (...) Od dob Mariána Vargy jsem na slovenské scéně nezaznamenal takovou silnou a inštrumentačne zvládnutou rockovou polohu. Varso je určitě jedním z najcharizmatičtejších současných gitaristů. (...) Navzdory tomu, že jeho hra je v podstatě eklektická, nemá člověk z jeho vlastní drásavé autenticity pocit něčeho zvětralého, právě naopak. Julo Fujak zas vnáší do Otrasu tvrdý nápaditý rytmický základ a střídání různých stylových poloh, což je jedna z cest (skratka, ironie atd.), jak se skupina odpoutává od svých zdrojů. Myslím, že „otřást“ s váma může Otras hlavně při živém vystoupení, ale i tak je na jeho kompaktu stále co poslouchat." (Zdeněk Plachý)

MCH Trio je zmenšená podoba letité formace MCH Band, pochopitelně pod vedení legendy české alternativy Mikoláše Chadimy. Ten s Júliusem Fujakem opakovaně spolupracoval, a to koncertně i ve studiu. O tvorbě Mikoláše Chadimy pak nejlépe vypovídá pouhý soupis jeho aktivit... MCH TRio nebo také MCH3 je projekt původně sestavený z různých variací hráčů MCH Bandu, starých páskových i elektronických smyček a obrazové projekce. Představuje další tvář Chadimovy tvorby, která je ještě temnější, syrovější, údernější, než u něj bývá zvykem. Verše Ivana Wernische zhudebněné typicky neurotickým rukopisem, tentokrát obohaceným o postupy artificiální hudby. V roce 2012 kapela vydala vynikající CD »100 minimalistických básní« u vydavatelství Guerilla Records.

Vstupné 185,- zde v předprodeji a 200,- na místě

Pořadatel

Kaštan - Scéna Unijazzu