Předprodej byl ukončen

Večer v červeném - Beaujolais a co na to sv. Martin?
FESTIVAL / Gastro

Večer v červeném - Beaujolais a co na to sv. Martin?

pátek 18.11.2022 od 19:00
Chrudimská šatlava, Chrudim

O akci

Mladé Beaujolais Nouveau je celosvětovým fenoménem na konci každého listopadu.

I když Beaujolais nouveau (čte se božolé nuvó) zcela jistě není nejlepší francouzské víno, v každém případě je to nejznámější a nejrozšířenější francouzské víno. Znají ho i ti, kteří ho nikdy neochutnali.. I přes další příchozí mladá vína (Svatomartinské či italské Novello), stále Beaujolais Nouveau je zde.

 

Beaujolais Nouveau – francouzské mladé víno z odrůdy Gamay je vůbec nejznámější  mladým vínem světa. Tradice započatá na začátku 50. let Popularita mladého Beaujolais nabyla na síle v 80. a 90. letech, kdy se tento “primeur” stal do značné míry symbolem pro celý region Beaujolais. Více jak polovina celkové vinné produkce Beaujolais (130 milionu lahví) dnes připadá právě na mladé Beaujolais. Drtivá většina nejen mladého Beaujolais,  ale i standardního, je červené vino (apelace Beaujolais a B. Villages). V poslední době nabývá na popularitě i růžové  Beaujolais rosé Nouveau .

Beaujolais a především odrůda, z které je vytvořeno, je přímo předurčeno k produkci mladých vín. Dává ovocná, svěží a snadno pitelná vína s jemnými tříslovinami a středním tělem. Právě již jako mladá jsou příjemně pitelná a jejich potenciál k zrání je maximálně 5 let. I když výjimky existují.

Mladé Beaujolais je ze zákona povoleno otevřít/konzumovat až od půlnoci 3. čtvrtka v listopadu. Původně to bylo pevně stanoveno na 15.  listopadu, ale protože datum často vycházelo na víkend, což z pohledu prodeje nebylo praktické, přešlo se na princip “posuvného” čtvrtka.  

Naše první vzorky:

1)      BEAUJOLAIS VILLAGES NOUVEAU - PARDON 2022    - Mladé Beaujolais Villages ročník 2022. Nejklasičtější z mladých vín a to již po 2 dekády. 

2)      Beaujolais Rosé Nouveau Pardon 2022 (růžové)

3)      BEAUJOLAIS VILLAGES NOUVEAU NEFILTROVANÉ - BARONNE 2022 -Mladé Beaujolais ročníku 2022 v nefiltrované (co nejpřirozenější) v podobě ze starých vinic.

4)       BEAUJOLAIS VILLAGES NOUVEAU VIEILLES VIGNES - LORON 2022 - Mladé Beaujolais Villages ročníku 2022. Víno pocházející ze starých vinic vinařství Loron kombinuje ovocnost a plnost zároveň. Vinařství Maison Jean Loron se nachází mezi Roche de Solutré v Mâconnais a Moulin à-Vent v Beaujolais a je jedním z nejstarších a největších vinařů v jižním Burgundsku. Jeho počátky jsou vinaři a sahají až do roku 1711. Současná osmá generace již vlastní vinice v celé Beaujolais s velkým důrazem na cru Beaujolais a v jižním Burgundsku.

 

 

5)      BEAUJOLAIS VILLAGES PRIMEUR - LOUIS JADOT 2022 - Tradiční hit mezi mladými Beaujolais Nouveau - mladé víno od burgundské ikony - vinařství Maison Louis Jadot.

 

Na místě 490 Kč

Více informací

Akce pro starší 18 let. Vstup není bezbariérový. 

Pořadatel