Předprodej byl ukončen

Petr Borkovec & Tarnovski
KONCERT / Hudba – Elektronika

Petr Borkovec & Tarnovski

středa 22.2.2023 od 20:00
Divadlo 29, Pardubice

O akci

Prózy Petra Borkovce a zvuky Járy Tarnovského. Venkovský zámeček bez veškeré historie; muž hledající kohouta, který ho probouzí; ledňáček v prodejně skla značky Moser a schůzky s překladatelkou básní dávných korejských kurtizán.

„V živé akci se prozaické texty Petra Borkovce a zvukové krajiny Járy Tarnovského slévají a prostupují v cosi třetího, co před okamžikem performance neexistovalo,” napsal hudební kritik a dramaturg Pavel Klusák. A právě on stál u vzniku tohoto projektu sbližujícího současnou prózu a experimentální elektronickou hudbu, když oba umělce kurátorsky propojil v rámci posledního ročníku festivalu A Day of Sound. 

Více informací

Petr Borkovec je básník, prozaik, překladatel a dramaturg pražského Café Fra. Jeho zatím posledními knihami jsou soubor prozaických textů Petříček Sellier & Petříček Bellot, povídky Sebrat klacek a básnická sbírka Modrá agáve. V loňském roce pak Petru Borkovcovi vyšla kniha Pozorovatelská cvičení. Jeho básně byly přeloženy téměř do všech evropských jazyků. Sám také překládá, převážně z ruštiny. S lingvistou Matyášem Havrdou přeložil Sofoklova Krále Oidipa, Aischylovu Oresteiu a nejnověji Eurípidovy Bakchantky (premiéra bude v únoru 2023). Byl oceněn Cenou Jiřího Ortena a je nově jmenovaným básníkem města Prahy pro rok 2023.

Tarnovski hraje sólově, s kapelami Gurun Gurun, Wabi Experience nebo v duu s mexickou multimediální umělkyní Laurou Luna Castillo. Je součástí AV projektu Telekinetic Assault Group. Věnuje se také scénické hudbě, field recordingu (jako Prosoxi Skylos) a radiodokumentu. Jeho improvizované sety jsou mixem postklubové dekonstrukce, musique concrète, metamorfovaných akustických zvuků a generativní hudby. Podílel se na dvou albech zpěvačky Haco a absolvoval s ní japonské a evropské turné. Vydal také split s italským projektem Mai Mai Mai a produkoval retrospektivní osmialbum Oldřicha Janoty.
 

Fotografie: David Konečný

Další akce pořadatele

Kuntari (IDN) • Julek Ploski (PL) - 26. dubna od 20:00, Divadlo 29, Pardubice

Tady Havel, slyšíte mě? - 2. května od 19:00, Divadlo 29, Pardubice

AVA Trio (I/TR) • Gankino Quintet - 1. května od 19:00, Divadlo 29, Pardubice

Talaqpo • Andria Nicodemou / Elia Moretti (CY/IT) - 9. května od 20:00, Divadlo 29, Pardubice

Wolf Lost in the Poem: Indigem - 15. května od 20:00, Divadlo 29, Pardubice

První antidiskotéka bez Jiřího Černého - 20. května od 19:00, Divadlo 29, Pardubice

Deux Nouvelles Erreurs (FR) • Totoabas - 22. května od 20:00, Divadlo 29, Pardubice