Předprodej byl ukončen

Nikol Bóková Quartet / Sisa Fehér & Khi
FESTIVAL / KONCERT / Hudba – Blues, Jazz, Klasika

Nikol Bóková Quartet / Sisa Fehér & Khi

pátek 14.4.2023 od 19:00
Fabrika, Svitavy

O akci

Koncert v rámci festivalu Jazzpot 2023.

Nikol Bóková Quartet

Nikol Bóková, držitelka hudební ceny Anděl v kategorii jazz za album Prometheus, je brilantní klavíristka a skladatelka, která ve svém umění silně přesahuje hranice hudebních světů. Její tvorba čerpá z celoživotního studia klasické interpretace a spolu s tím kombinuje prvky jazzu, popu, moderního rocku a minimalismu.

Své poslední album Elements, které přijede představit, začala skládat jako sólovou desku, stojící čistě na klavíru. „Když jsem měla prakticky připravených asi sedm skladeb, tak jsem ve věci jménem A Diamond Substance začala slyšet kontrabas. Pak jsem někde zase začala zřetelně slyšet Michała Wierzgońe na bicí nebo Davida Dorůžku na kytaru. Všechno začalo růst a já začala cítit, že to nebude sólová deska,“ říká Bóková. Výsledné dílo je tedy ukotveno v jazzu, ale bohatě čerpá také z klasické hudby, post-rocku a minimalismu.

Krom obvyklých spoluhráčů, kterými jsou Michał Wierzgoń (bicí) a Martin Kocián (kontrabas), přijede s Nikol i kytarista David Dorůžka, který studoval skladbu a improvizaci na Berklee College of Music a hrál s takovými jmény jako např. Jorge Rossy nebo Tiger Okoshi.

 

Sisa Feher & KHI

Zpěvačka a multiinstrumentalistka Sisa Fehér nám přijede představit svoje poslední album „KHI“, které nahrála v Kodani při studiu prestižního magisterského oboru European Jazz Master v roce 2021. Doprovodí ji šestičlenný ansámbl složený z předních hudebníků československé jazzové scény: Vojtěch Procházka (piano), Miloš Klápště (kontrabas), Marek Urbánek (bicí), Oskar Török (trubka), Miroslav Hloucal (křídlovka) a Štepán Janoušek (trombón).

Pro celé album je určující netradičně složená dechová sekce, která vytváří nádherně měkký a občas až syntezátorový harmonicky efekt a originálně tak dobarvuje kompozice založené na basových rifech. To vše je pak ideálním podkladem pro vášnivý až syrový zpěvácký projev Sisy Fehér.

 

Více informací

Stolová úprava sálu.

Celofestivalová vstupenka stojí 600,- Kč a zahrnuje vstupy na koncerty Nikol Bókové, Sisy Fehér a Dana Bárty. Více na kultura-svitavy.cz/jazzpot

www.nikolbokova.com/

www.sisafeher.com/

Pořadatel

Středisko kulturních služeb města Svitavy

www.kultura-svitavy.cz