Předprodej byl ukončen

Stimul Nights: Jozef Van Wissem / Oldřich Janota
KONCERT / Hudba – Folk / Country, Worldmusic

Stimul Nights: Jozef Van Wissem / Oldřich Janota

neděle 12.2.2017 od 20:00
MeetFactory, Praha

O akci

Série STIMUL Nights otvírá svůj další ročník stylově. Blízký hudební spolupracovník režiséra Jima Jarmusche, loutnista Jozef Van Wissem, vystoupí 12. února v pražské MeetFactory. Před ním na pódiu stane největší dobrodruh mezi českými písničkáři, Oldřich Janota.

Více informací

Svět se o holandském loutnistovi Jozefu Van Wissemovi, který ovšem operuje z Brooklynu, jaksepatří dozvěděl v roce 2013, kdy na filmovém festivalu v Cannes získal cenu za soundtrack k upírské romanci Jima Jarmusche Přežijí jen milenci. Hudbu, kterou ve filmu tvoří samotářský rockový génius Adam, vytvořil právě loutnista Van Wissem ve spolupráci s režisérovou noiserockovou kapelou SQÜRL.

V duu s Jarmuschem vytvořil Jozef Van Wissem trojici alb plných barokizujících repetic a drsně hladivých drones a vazeb, coby duo koncertovali na obou březích Atlantiku. Van Wissem tak ukázal svou hráčskou univerzálnost a otevřenost, co se přístupu ke hře na loutnu týče – coby sólista totiž obvykle zní úplně jinak. Často koncertuje s hudbou skladatelů baroka, ve vlastních akustických instrumentálkách názvuky staré hudby odívá do hávů uklidňujících repetic. Snad právě tyto romantické názvuky jej sblížily s Jarmuschem, který zejména ve svých posledních dvou snímcích jasně deklaruje, že za hezké věci se není třeba stydět. (A že je dobré být pánem svého času a spěchat lze jedině k hrobu.)

Než se setkal s Jarmuschem, měl za sebou Van Wissem na tisíc koncertů a řadu nahrávek; kromě sólových alb jsou v jeho diskografii i spolupráce s nadžánrovým beefheartovským kytaristou Garym Lucasem, japonským rockovým dervišem Kaijim Hainem, anglickými psychedelickými folkaři United Bible Studies a americkými art-noisery Smegma.

Oldřich Janota od sedmdesátých let prošel scénami folku, avantgardního rocku, DIY minimalismu, turntablismu, improvizace i tiché východní meditativnosti a všude zanechal hlubokou stopu nejen coby hledač a průkopník, ale zejména coby výrazná tvůrčí osobnost, která se vodami, do nichž se zrovna vnoří, rozhodně nehodlá nechat pohltit. Své neobyčejné hudební, literární a výtvarné rozpětí ukázal v loňském roce osmialbem archiválií Ultimate Nothing.

S Jozefem Van Wissemem v Praze již na společném koncertě jednou vystoupil a sám říká, že to šlo hezky dohromady.