Předprodej byl ukončen

Opuštěné ostrovy, koncert Filharmonie Brno
KONCERT / Hudba – Blues, Jazz, Klasika

Opuštěné ostrovy, koncert Filharmonie Brno

pátek 24.11.2017 od 19:30
Besední dům, Brno

O akci

Meditace obětem tsunami. Skladbu připomínající neštěstí z 11. března 2011 napsal jeden z nejrespektovanějších současných skladatelů Toshio Hosokawa a posluchači ji mohou slyšet 23. a 24. listopadu v Besedním domě na koncertě s názvem Opuštěné ostrovy. V hluboce meditativní skladbě dovedl autor postihnout živelnou katastrofu v celé její šíři – jako fascinující dílo přírody a bolest lidstva zároveň. Naprosto výjimečný zážitek umocňuje osobnost dirigujícího Alexandra Liebreicha, který skladbu u autora objednal a uvedl ji ve světové premiéře v roce 2012. Hosokawa ve svých kompozicích často poukazuje na hrůzy, ať přírodní či způsobené lidskou povahou, které ovlivnily nejen japonskou společnost. „Je pro nás velkou ctí, že tento kus zazní v Brně a právě pod taktovkou Alexandra Liebreicha. V kombinaci s ostatními skladbami večera půjde jistě o nezapomenutelný zážitek,“ říká ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

 

Následujícím Koncertem pro hoboj a malý orchestr z roku 1952 poctí filharmonie sté výročí narození Bernda Aloise Zimmermanna, výrazné postavy německé postmoderny. Zimmermannův koncert je jedinečnou ukázkou moderních technik hry na hoboj. Že se nástroje chopí Vilém Veverka, který v roce 2004 uvedl skladbu v české premiéře, je dalším ze skvostů programu. Ve druhé polovině koncertu se posluchači přenesou o 200 let zpět do období klasicismu. „Zazní dvě díla, která složil papá Haydn ve svém období "bouře a vzdoru": dramatická předehra k opeře, která rozvíjí příběh dvou sester-trosečnic na opuštěném ostrově, a raná symfonie nazývaná někdy Tragická - nejspíš kvůli Haydnovu přání nechat si zahrát na svém pohřbu Adagio z této symfonie," uvedl dramaturg Filharmonie Brno Vítězslav Mikeš. Více informací na www.filharmonie-brno.cz

Více informací

Program večera:

TOSHIO HOSOKAWA Meditace, obětem tsunami 11. 3. 

BERND ALOIS ZIMMERMANN Koncert pro hoboj a malý orchestr 

JOSEPH HAYDN  Lʼisola disabitata (Opuštěný ostrov), předehra k opeře, Symfonie č. 44 e moll Hob. I:44

hoboj Vilém VeverkaFilharmonie Brno, dirigent Alexander Liebreich

• jeden z nejrespektovanějších současných skladatelů Toshio Hosokawa (1955) a jeho hudební rozjímání nad živelnou katastrofou severovýchodní pobřeží Japonska v březnu 2011 • skladba objednaná a premiérovaná dirigentem Alexandrem Liebreichem • hobojový koncert Bernda A. Zimmermanna (1918–1970) z roku 1952 jako osobitá, virtuózní, do detailů propracovaná polystylová pocta Igoru Stravinskému • v předvečer 100. výročí narození významného německého autora, klíčové postavy hudební postmoderny • papá Haydn a dvě skladby z jeho období Sturm und Drang (bouře a vzdoru) • předehra k opeře rozvíjející příběh dvou sester-trosečnic na opuštěném ostrově • raná symfonie nazývaná někdy Tragická (nejspíš kvůli Haydnovu přání nechat si zahrát na svém pohřbu Adagio z této symfonie)