Předprodej byl ukončen

Lenka Slabá v Tercii
KONCERT / Hudba – Blues, Folk / Country, Jazz, Klasika, Worldmusic

Lenka Slabá v Tercii

čtvrtek 1.2.2018 od 20:00
Klub Kafe Tercie, Praha

O akci

Mohl bych tu představovat Lenku jako bývalou členku skupin Nezmaři, Spirituál kvintet nebo Žalmanova ...a spolu a dalších uskupení. Musel bych zde použít mnoho slov - místo toho ale všechny zvu na její vystoupení v rámci nového projektu. Já osobně už se na něj moc těším a nenechám si ho ujít. Míst v klubu je omezené množství, proto neváhejte a využijte předprodeje, aby se nestalo, že o tento zážitek svou pozdní reakcí přijdete.

Více informací

LENKA SLABÁ  

Lenka Slabá patřila mezi naše velice talentované zpěvačky. Narodila se v Jihlavě a již od mládí se zúčastňovala různých místních, regionálních i celostátních soutěží. Za svůj zpěv získala mnoho různých ocenění mladých talentů. Později již zpívala s tanečními kapelami i s folkovým Kliďánkem, Střepy, Nezmary, nastoupila do Spirituál kvintetu, s kapelou nastudovala repertoár, natočila LP – a přišla do jiného stavu. Poté dostala nabídku do Žalmanova Spolu. Po ukončeni spolupráce u Žalmana, vzniklo kolem Lenky nové seskupení „Lenka Slabá a Přátelé“ a v produkci Zdeňka Vřešťála a vydavatelství Monitor EMI, přišlo na svět zdařilé sólové album nazvané „LENKA SLABÁ“, na kterém se jako muzikant i aranžér podílel Lenčin nový partner, Čechokanaďan Áda Vostrý. Lence také byla ve stejné době nabídnuta role na titulní postavu českého nastudování světového muzikálového hitu Evita. Na výročním mejdanu Nezmarů poblíž Českých Budějovic Lenka řekla – „balím. Odjíždím i s malou Lenkou za Ádou do Kanady“. A tak se i stalo. Toto rozhodnutí Lenky Slabé odejít do Kanady bylo rozhodnutí srdce, ne rozumu, a srdci se má naslouchat. Možná, že v novém domově našla něco, co tady neměla, o čem možná někdy snila po večerech. V Kanadě např. Lenka Slabá Vostrý zpívala s Jaromírem Mayerem, v Kanadě žijícím bývalým životním i hudebním partnerem Evy Pilarové. Zpívala i s prvorepublikovým swingovým klasikem Jiřím Traxlerem, který ji doprovázel na piáno. Jiří Traxler napsal spoustu písniček, které zpívalo několik generací a které dodnes stále žijí. Mimo jiné ho za svého následovníka považoval Jaroslav Ježek, který mu svěřil svůj orchestr k jedné nahrávce. Autor písní Jedu nocí, Hádej, hadači, Bloudění v rytmu či Růžové brýle, které v minulosti zněly z původních šelakových gramodesek v podání orchestrů R. A. Dvorského či začínajícího Karla Vlacha, se v reakci na nástup komunismu v ČSR rozhodl v roce 1949 odejít na Západ.

V triu, se dvěma kanadskými zpěvačkami opakovaně navštívila Českou republiku.

Lenka v Kanadě dále mimo jiné pracovala i jako zubní asistentka. Aby však tuto profesi mohla dělat, tak musela absolvovat tříletou školu Dental College a stala se tak řádně certifikovanou kanadskou zubní asistentkou. Ještě před tímto studiem Lenka dělala mnoho různých profesí jako např. ošetřovatelku, prodavačku, vizážistku a byla dokonce i řidičem školního autobusu…

Asi rok poté co Lenka přišla do Kanady (1998) se potkala se dvěma známými kanadskými zpěvačkami. Susan Crowe a Katherine Wheatley. Tyto zpěvačky se daly dohromady a pak dvakrát - poprvé v roce 2001 a pak opět v roce 2003 – navštívily Českou republiku a hrály jako hosté Žalmana na letních folkových festivalech. Z tohoto jejich společného hraní vydal Franta Linhárek s agenturou Poutnici CD, Živě v Telči a Brně 2001.

Někdy koncem roku 2003 zavolal Jaromír Mayer (z Edmontonu), zda by nechtěla Lenka zpívat v jeho bandu The Romantics...  Áda Vostrý už u něho fungoval jako kytarista a zpěvák. A tak Lenka začala zpívat s J. Mayerem.  

Dále zde byla další hudební aktivita pro Lenku i jejího manžela. S Jiřím Traxlerem, když ještě žil, společně dělávali velmi hezké klubové večery. Jirka Traxler vyprávěl svůj život, hrál na piáno a Lenka za jeho doprovodu zpívala mnoho jeho šlágrů.

V roce 2003 si dokonce vymysleli, že by mohli dát dohromady malý festival - což také udělali a nazvali jej „Trampská kytara“. Začali napřed nultým ročníkem a dále pak následovalo ještě deset dalších. Místem konání tohoto festivalu bylo místo u 100Mile House v British Columbia,v Kanadě.

Nyní se po téměř dvacetileté odmlce zpěvačka Lenka Slabá vrací zpět ze zámoří na Českou hudební scénu se svým novým hudebním projektem. Behem léta 2017 jste mohli  slyšet Lenku Slabou s její doprovodnou skupinou (při společném koncertu se Spiritual Kvintetem) na festivalu Prázdiny v Telči, na hlavní scéně Újezdského Babího léta, na galakoncertu Mohelnického Dostavníku, či při oslavách vítaní Svatého Martina na Jihlavskem náměstí společné s AG flekem atd…

Interpretační jistota s originalitou hlasu Lenky Slabé, s moderně znějící kapelou profesionálů, bude jistě tím nejsilnějším zážitkem pro ty z Vás, kteří navštíví nekterou z akcí……LENKA SLABÁ  živě na koncertu, či její živé vystoupení v některém z klubů…

                                                              (s využitím některých podkladů Music Open)

 

 

LENKA SLABÁ  

David Vostry (elektrická a akustická kytara, piano, bicí, bass, perkuse, zpěv)

Martin Linhart (bicí, klávesy, baskytara, kontrabas, trubka)

Eliška Vostry (piano, flétna, saxofon, housle, bicí, perkuse, zpěv)

Jan Mikulecký (Baskytara, kontrabas, kytara, zpěv)

Ada Vostry (akustická kytara, zpěv)

Zvuk: Honza Friedl  (když zrovna nezvučí Vlastu Redla a Juru Pavlicu s Hradišťanem)