Předprodej byl ukončen

Jan Řepka / výroční recitál
KONCERT / Hudba – Folk / Country, Worldmusic

Jan Řepka / výroční recitál

pátek 9.3.2018 od 19:00
Expediční klubovna, Brno

O akci

Koncert a promítání.
Fotky ze Slovenska a z Polska.
Písně pražské, americké i švýcarské.

Písničkář Jan Řepka založil a pět let vedl Open Mic Na Prahu. Ještě dříve jezdil do Brna dvakrát ročně coby polovina dua Nestíháme. Nyní se vrací sám s kytarou, harmonikou a repertoárem plným zákrut, jazyků a příběhů, které budou tentokrát podkresleny také obrazem. Srdečně zveme!

Více informací

http://www.janrepka.cz/

Jan Řepka (1982) se na české písničkářské scéně pohybuje od konce 90. let. Během osmiletého působení v duu Nestíháme vydal dvě alba, získal mnohá žánrová ocenění a absolvoval více než 500 koncertů u nás i v zahraničí. Od roku 2010 vystupuje sólo nebo se zpěvačkou Josefinou Žampovou, s níž natočil samostatné album Čistý byl svět.

Původní tvorba se točí kolem věčné osy láska-cesta-svoboda. Zvláště živým vystoupením udává tón Řepkův přirozený pěvecký projev, dynamická kytarová hra a citlivá dramaturgie. Vlastní repertoár přitom prokládá věrně přeloženými písněmi svých slavnějších předchůdců (Donovan, Bob Dylan, Mani Matter, R.E.M., Paul Simon), a zosobňuje tak pokračující tradici autorské písně.

Zatím nejdelším koncertním turné byla Česko-slovensko-polská hudební cyklotúra 2011. Cesta vedla třemi státy, měřila více než 1.900 km a v jejím průběhu odehrál Jan Řepka 26 koncertů. Veškeré vybavení si přitom vezl sám na speciálním prodlouženém kole. Celkem už Řepka podnikl osm cykloturné, zatím poslední ho spolu s písničkářkou Eliškou Sýkorovou zavedlo v létě 2017 na Slovensko.

FOTO: LUKÁŠ HAMÁČEK

Mezi dalšími zahraničími cestami vyniká Švýcarsko, kam se Řepka vrací již téměř pravidelně. Kromě osobních přátelství ho tam přivádí práce na překladech písní nejvýznamějšího švýcarského písničkáře Maniho Mattera (1936-1972). Jeho dílo poprvé představil českému posluchači v antologii Rozjímání o sendviči (2016), která obsahuje téměř polovinu Matterova písňového odkazu.

Zvláštní kapitolu představují tzv. domácí turné, během nichž se Řepka výjimečným způsobem opírá o přímou pomoc svých fanoušků. Na podporu takto nezávislé organizace koncertů vznikl krátký dokument a obecně použitelná podrobná příručka pro hostitele domácích koncertů.

V roce 2007 založil Jan Řepka společně s publicistou, písničkářem a překladatelem Michalem Bystrovem tzv. Karlínský Open Mic, z něhož se během několika let stala zřejmě nejrespektovanější podobná scéna v Praze. Open Mic POTRVÁ (jak se dnes tento pořad nazývá) uvedl přes 500 různých autorů, na podzim 2011 rozšířil své působení do Brna (Open Mic NA PRAHU, Café Práh) a jako dobrý příklad posloužil také mnohým podobným hudebním cyklům u nás a na Slovensku.