Předprodej byl ukončen

Mysterio Teslarum - psychedelic rave tribute
KONCERT / Hudba – Elektronika, Spirituální

Mysterio Teslarum - psychedelic rave tribute

sobota 13.10.2018 od 21:00
ARTBAR, Brno

O akci

Shivadeco vás zve na svou první klubovou akci této sezóny!

Je pozdě večer a za zvuku bouře se vydáváme do laboratoře záhadného génia, kterého znají snad všichni, co pro konspiraci nejdou daleko. V oknech budovy, ke které přicházíme, problikává modrobílé světlo. Odvážíte se vstoupit? 
Vítejte v laboratoři, kde rezonuje Teslův princip, elektřina proudí atmosférou a vstupuje do těl všech, kteří jsou tomuto principu nakloněni. 

PSYTRANCE STAGE:

Tesla Principle LIVE & DJ set (BooM! Records) /SRB/
Jergo (Psyfection) /SK/
Pangea (Shivadeco) /SK/
Psychoteek (Shivadeco) /CZ/
Michal Forest (Shivadeco) /CZ/

Vizuální podobu Teslovy laboratoře pro vás připraví Shivadeco a Psyda Art - Uv Deco a Jewelery.

CHILLOUT STAGE:

Rita Raga DJ set with LIVE vocals (Abora Recordings) /PL/
Jirik (Shivadeco) /CZ/
iXtremist (Ufo Bufo team) /CZ/
Toomuch /CZ/
Sci Poematica /CZ/
Ynok (Shivadeco) /CZ/

Dekorování chilloutu se ujme Psyfection crew.
Projekce: VJ Steen

Na místě bude kromě vymazleného místního baru i Maldova chajovna, vegejídlo a samozřejmě šatna.

VSTUP: 250 CZK na místě / 200 CZK v předprodeji

Více informací

A kdo že to byl ten Tesla?
Blesky prováděly Nikolu Teslu už od dětství. Narodil se 10. července 1856 za zvuku hromů. I když jeho otec, pravoslavný kněz chtěl, aby jeho syn následoval jeho kroky, Tesla věděl už od malička, že ho čeká jiný úděl. 
Ve věku 21 let odešel studovat na univerzitu ve Štýrském Hradci. Už tehdy ho lákala představa motoru poháněného střídavým proudem, ale profesoři se mu smáli. V Evropě pro své vynálezy neměl pochopení. A tak po strastiplné cestě, při které se omylem zapletl do vzpoury a málem zemřel, dorazil se čtyřmi centy v kapse na americký kontinent.
Měl vize lepší budoucnosti a toužil se setkat s Thomasem Edisonem. Tento sen se mu vyplnil, ovšem nečekal, že se setká s odmítnutím. Edison už měl svou síť stejnosměrného proudu a nevyplatilo by se mu celý systém předělávat na střídavý. Ovšem i přes názorové neshody Teslovi nabídl práci na zlepšování dynam a stejnosměrných motorů.
Díky neustálým neshodám Tesla od Edisona odešel a založil si kousek od něj vlastní továrnu. Ovšem investoři nesouhlasili s jeho vizemi o střídavém proudu a propustili ho. Chvíli byl nucen kopat příkopy, aby se vůbec uživil, až roku 1887 uzavřel smlouvu s Westinghousem a o rok později vynalezl mimo jiné i slavnou Teslovu cívku.
V tu dobu začala válka o proudy. Edison usmrcoval zvířata pomocí střídavého proudu a děsil veřejnost tím, že střídavý proud zabíjí. Pro demonstraci dokonce sestrojili první elektrické křeslo poháněné střídavým proudem. 
Tesla a Westinghouse potřebovali snížit strachy pulzující ve společnosti a tak využili nabídku účasti na první světelné výstavě v Chicagu. Dokázal, že i tak velký a energeticky náročný projekt, jako byla The Chicago‘s World Fair, je schopný pohánět střídavý proud. Tesla měl na výstavě svůj koutek, kde prováděl pokusy se střídavým proudem, které nepřípomínaly ani tak vědu, ale spíš magii. V jednu chvíli sebou nechal procházet elektrický proud a díky tomu zářil modrým světlem na všechny strany.
Od útlého dětství toužil udělat z Niagarských vodopádů obrovskou vodní elektrárnu. Tento sen se mu vyplnil po výstavě v Chicagu. Westinghouse získal zakázku na stavbu hydroelektrárny a díky tomu pomyslně skončila válka o proudy s porážkou Edisona a jeho stejnosměrného proudu.
Jeho hýření po New Yorku skončilo v noc, kdy se mu zdál sen. Z nebe sestoupili andělé a jeden z nich měl tvář jeho matky. Byl si jistý tím, že zemřela. Přestěhoval se i se svými pokusy do městečka Colorado Springs, kde se začal naplno věnovat bezdrátovému přenosu energie.
V roce 1900 Tesla získal zákazku od J.P.Morgana na stavbu Wardenclyffské věže, jež měla bezdrátový přenos energie zajišťovat. Ovšem Nikola se setkal s úskalím kapitalismu a Morgan, protože se mu nákladné investice do věže nevracely, přestal výzkum financovat a v roce 1917 byla věž zbořena. Ještě předtím zachytil na své věži signál, který původně přikládal mimozemské civilizaci. Dnes se domníváme, že šlo o první zachycení rádiového signálu z vesmíru.
Po neúspěchu s Morganem a tahanicemi o Nobelovu cenu za vynález rádia s Macronim, se Tesla stáhl do ústraní, kde pracoval na paprsku smrti. S nástupem Hitlera k moci se rozhodl patent paprsku smrti prodat zemím, které válčily proti nacistům, ovšem neúspěšně. 
7. ledna 1943 Tesla zemřel v hotelovém pokoji v New Yorku. Nestihl prodat svůj patent, ovšem jeho filozofie byla, že vědec je jako sadař. Ten nesadí stromy pro sebe, ale pro další generace, které ze semen, která zasadil, mohou sklízet plody jeho práce. Smutným závěrem Teslova života je, že pár měsíců po jeho smrti soud rozhodl v Teslův prospěch a posmrtně získal Nobelovu cenu za vynález rádia.