Předprodej byl ukončen

Handa Gote: Safírová hlava
DIVADLO / Představení

Handa Gote: Safírová hlava

čtvrtek 25.10.2018 od 20:00
Divadlo 29, Pardubice

O akci

Loutková psychedelie. S tradiční koňskou dávkou bizarního humoru, nimrání se v přinejmenším podivuhodných detailech a zálibou ve hračkách vyšlých z módy si Handa Gote tentokrát pohrávají s fenoménem paměti, vzpomínky, rekonstrukce, dokumentu.

Více informací

S tradiční koňskou dávkou bizarního humoru, nimrání se v přinejmenším podivuhodných detailech a zálibou ve hračkách vyšlých z módy si Handa Gote tentokrát pohrávají s fenoménem paměti, vzpomínky, rekonstrukce, dokumentu. A taky trochu se sousedským divadlem. Je to všechno záhada. Ale taky zábava.

V roce 1996 vzniklo divadelní představení Safírová hlava, jeho jediné uvedení se odehrálo v Práchni, v domě rodiny Váchalových, sousedů obou - tehdejších i současných - protagonistů. Ti se po 23 letech pokouší představení rekonstruovat. Ve sklepě rodinného domu se našly trosky původní výpravy a zbytky loutek a objektů.

Na videokazetě formátu VHS-C se dochoval také fragment záznamu původního představení, které počítalo s alespoň několika reprízami, bohužel jeho osud byl jiný. Místo krátkého reprízování a nostalgického vzpomínání následovaném věčným zapomněním se tak stalo legendou, o které mnozí slyšeli, ale kterou nikdo neviděl. Naše rekonstrukce se ani tak nesnaží oživit jedno staré představení, jako spíše projít samotným procesem rekonstrukce, ideálně u díla, které bylo v podstatě odsouzeno k zapomnění už v okamžiku svého vzniku.

Součástí večera je i krátký dokumentární film, vysvětlující pozadí celého projektu.

Skupina Handa Gote Research & Development se věnuje experimentování s dramaturgií, začleňování nedivadelních prvků do své práce a vývojem vlastního pojetí post-dramatického a post-spektakulárního divadla. Dlouhodobě se inspiruje vědou a technikou. Skupina provádí kontinuální výzkum divadelní řeči, laboratorní práci v oboru zvukového a světelného designu, při současném zpochybňování výše zmíněných disciplín.

 

www.handagote.com

Další akce pořadatele

Kuntari (IDN) • Julek Ploski (PL) - 26. dubna od 20:00, Divadlo 29, Pardubice

Tady Havel, slyšíte mě? - 2. května od 19:00, Divadlo 29, Pardubice

AVA Trio (I/TR) • Gankino Quintet - 1. května od 19:00, Divadlo 29, Pardubice

Talaqpo • Andria Nicodemou / Elia Moretti (CY/IT) - 9. května od 20:00, Divadlo 29, Pardubice

Wolf Lost in the Poem: Indigem - 15. května od 20:00, Divadlo 29, Pardubice

První antidiskotéka bez Jiřího Černého - 20. května od 19:00, Divadlo 29, Pardubice

Deux Nouvelles Erreurs (FR) • Totoabas - 22. května od 20:00, Divadlo 29, Pardubice