Předprodej byl ukončen

Bajkal, Tuva a Transsibiřská magistrála
KONFERENCE / KONGRES / PŘEDNÁŠKA

Bajkal, Tuva a Transsibiřská magistrála

čtvrtek 11.10.2018 od 19:00
Divadlo na Cucky, Olomouc

O akci

Jelikož půjde o první setkání v rámci Cestovatelských večerů v Olomouci, dovolím si ujmout se slova sám a sdílet s vámi své dojmy z letošní letní cesty po Dálném východě. 

O jezeru Bajkal asi slyšel každý, nicméně o možnostech turistiky v jeho okolí se už toho ví podstatně méně. Přestože Bajkal stále zůstává divokým místem s medvědy a rosomáky, kde na další turisty narazíte jen zřídka, podmínky pro pěší turistiku se v posledních letech dynamicky rozvíjí. A díky tomu se lze dostat hlouběji do fascinující nedotčené přírody, ze které si odnesete nevšední zážitky.

Republika Tuva je známá již podstatně méně než Bajkal, těžko říct, zda je to její odlehlostí, nedostupností, nebo špatnou pověstí, jde však o místo, kde na další cestovatele nenarazíte. V Rusku toto místo se svým středoasijských charakterem a stále živými šamanistickými tradicemi působí jako zjevení, v Tuvě samotné pak jako zjevení pro místní působíte vy. Pozvání na čaj, na jídlo nebo k přenocování bych se dopočítal těžko, zůstal však dojem, že jsem prakticky všude byl středem pozornosti a užíval si nebývalé pohostinnosti místních obyvatel. 

O Transsibiřské magistrále a městech na ní toho bylo napsáno už hodně a jelikož nemám ambice vás unudit k smrti, zaměřím se jen na praktické aspekty cestování po této slavné železnici. Na co si dát pozor při nákupu jízdenky? Proč je důležité vybrat si správné místo na nástupišti? Je lepší kupé nebo "open space"? Jak se ve vlaku osprchovat?

Spoiler: zábavných historek spojených s konzumací vodky bude díky omezení jejího prodeje v posledních letech patrně méně, než byste očekávali. Ale i tak to snad bude zábavné, takže pokud vás zajímá ruský Dálný východ, doražte druhý říjnový čtvrtek.



 

Více informací

Akce se bude konat ve zkušebně Divadla na cucky, vstup z ulice Uhelná.

Přednáší Ivan Ryška.