Předprodej byl ukončen

Freeride, skialp a lavinová prevence - Festival DO HOR!
FESTIVAL / KONFERENCE / KONGRES / PŘEDNÁŠKA / Cestování / Outdoor

Freeride, skialp a lavinová prevence - Festival DO HOR!

čtvrtek 29.11.2018 od 18:00
Zastupitelský sál radnice Brno-Střed, Brno

O akci

Lavinová prevence aneb jak se neocitnout v lavině. Královský přechod Haute Route. Praktická ukázka použití lavinového airbagu.

Hlavní host večera:

RADEK LIENERTH

profesionální horský vůdce UIAGM

Více než 25 let aktivním horolezcem a skialpinistou (Tatry, Alpy, Nepál), šéf bezpečnostní komise ČAHV, externí vyučující horolezectví, skialpinismu a sportů v přírodě na FSS MU, „ředitel zeměkoule“ Hudy stěna Brno.

Přednášky

Lavinová prevence aneb jak se neocitnout v lavině

Jedna věc je mít správné lavinové vybavení a umět ho použít. Daleko lepší je se v lavině radši vůbec neocitnout. Bohužel platí, že dobrý freeridový terén je lavinově nebezpečný. To je fakt, se kterým musíme počítat. Protože lavinové nebezpečí ovlivnit nelze, nezbývá než v terénu najít linku, která se nebezpečí vyhýbá. To je klíč k přežití a „nebýt v lavině“ je zásadní. 
Přednáška „Nebýt v lavině“ je určená pro každého, kdo má zájem se dozvědět, jak na to.

Haute Route - Chamonix Zermatt, varianta Grande Lui

Královský skialpový přechod z Chamonix do Zermattu aneb co a jak?

Haute route je po světě spousta. Trasa mezi Chamonix a Zermattem je originál. Od roku 1903 se chodí v různých variantách na lyžích. Vybavení se od časů Payota značně změnilo, vybavenost chatami je širší, nicméně i tak patří tento přechod délkou pohybu v nejvyšším patře Alp k těm takticky, technicky i fyzicky nejnáročnějším. 

Varianta Grande Lui přes San Bernard je tou zřejmě nejnáročnější, ale také zážitkově nejbohatší. Mt. Blank a Jorasses jako na dlani z neopakovatelného hlu výhledu. Mystický klášter San Bernard a nocleh v jeho jedinečné atmosféře. Noční starty s čelovkou do dlouhých a náročných etap. Tato „Haute route“ je prostě vyšší dívčí!
Jak navigovat – jak rozhodovat– jak postupovat.

Lavinová výbava

V případě uvolnění laviny, má člověk jen velmi málo možností jak takovou nehodu ve zdraví přestát. Přesto existuje vybavení které může pomoci. Představíme vybavení pro  aktivní i pasivní ochranu v lavinovém terénu, ve zkratce zmíníme, jaké jsou současné technické možnosti v této oblasti. Zjistíte k čemu slouží lavinové batohy, vyhledávače a ostatní vybavení i s praktickou ukázkou. 
Skialpová koruna Beskyd 
Krátká beseda s organizátorem seriálu skialpinistických závodů.