Předprodej byl ukončen

Živá knihovna
DIVADLO / KONFERENCE / KONGRES / PŘEDNÁŠKA / SHOW / VYSTOUPENÍ / VÝSTAVA / WORKSHOP / LEKCE / Představení / Osobní rozvoj / Stand-up / Talk show / Umění

Živá knihovna

pondělí 10.12.2018 od 19:00
Expediční klubovna, Brno

O akci

 Zveme vás na živou knihovnu, kde si namísto knih můžete "vypůjčit" nějakou osobu a během večera tak  prolistovat příběhem jejího života. Zájímá vás, jak se u nás žije romům, bezdomovcům nebo uprchlíkům? Přijďte se jich zeptat a společně tak oslavit Mezinárodní den lidských práv!

O projektu:

Nápad projektu živé knihovny se zrodil v hlavách členů dánského hnutí Stop the violence. Poprvé ho realizovali na festivalu Roskilde v roce 2000. Od té doby se metoda úspěšně šíří světem.

Živé knihy jsou lidé se zajímavým osobním příběhem, často zástupci menšin, kteří čelí nejrůznějším předsudkům nebo formám diskriminace či sociálního vyloučení. Živé knížky vypráví svůj příběh, sdílí zkušenosti, odpovídají na otázky, ale také se samy ptají. Vstupují do otevřeného dialogu, pomáhají zvýšit porozumění pro odlišnost a rozmanitost. Obohacují druhé, ale zároveň se učí od ostatních.

Jiří: 

Jiřímu je přes 60 let a přes dvacet let strávil na ulici. Bezdomovcem se stal po shodě několika nepříjemných událostí, kdy přišel o rodiče, ztratil práci a byl bez vlastního vědomí a bezdůvodně vystěhován z bytu novou majitelkou domu. I přes to, že se dostal do těžké existenční krize, nerezignoval a zůstává aktivním a inspirativním člověkem. Pomáhá v klášteře u Minoritů a nadšeně hraje ochotnické divadlo při JAMU. Nyní však má již několik měsíců stálou práci.

Kareem:

Kareem je lidskoprávní aktivista a uprchlík z Egypta, který již přes dva roky žije v České republice. V Egyptě se účastnil demonstrací vůči tamnímu režimu a třikrát byl kvůli tomu také nespravedlivě vězněný a mučený. Nakonec se rozhodl z Egypta utéct a podnikl nebezpečnou cestu přes poušť do Súdánu. Poté přiletěl do Česka, kde požádal o azyl. Ten dostal po roce a půl čekání. Nejdříve kvůli špatným zkušenostem nechtěl v Česku zůstat, ale teď se učí česky, má českou manželku a začal mít Českou republiku rád. Založil vlastní organizaci na podporu zlepšení situace v oblasti lidských práv v Egyptě. 

Louai:

 Louai pochází ze Sýrie. V 70. letech studoval stavební fakultu v Brně, kde se také naučil česky. Poté se vrátil do Sýrie, chvíli žil také v Saudské Arábii, ale stále udržoval kontakt se svými kamarády ze studií. Po vypuknutí války v Sýrii museli s manželkou utéct a rozhodli se pro Česko kvůli pěkným vzpomínkám. Českému národu vzkazuje toto: „Chtěl bych tímto vyjádřit svou vděčnost a veškeré díky spřátelenému českému národu, který nám poskytl možnost pobytu v této krásné zemi a zajistil mně a mé manželce plnou, nezištnou a bezplatnou zdravotní péči, jakou jsme nemohli získat od našich etnických bratrů stejného náboženství – v arabských zemích, což je nám velice líto.“

Těšíme se na vás

brněnská Amnesty International