Akce byla zrušena

Divadlo na Jezerce - Saturnin
DIVADLO / FESTIVAL / Představení

Divadlo na Jezerce - Saturnin

pátek 28.6.2019 od 19:30
Louka pod Ptačími domky, Úštěk

O akci

Saturnin  - Zdeněk Jirotka

Vítejte v časech, kdy se k sobě lidé chovali slušně.

Podtitul inscenace "Vítejte v časech, kdy se k sobě lidé chovali slušně.", vypovídá nejen o charakteru hry platné v každé době, ale také o pojetí, které si pro realizaci Divadlo Na Jezerce zvolilo. Zdeněk Jirotka totiž nenapsal "pouze" humoristickou knihu, on skrze laskavý humor oslavuje poctivost, slušnost a demokracii.

Tomáš Šťástka, 1. 6. 2018

 

O díle

Saturnin je humoristický román Zdeňka Jirotky z roku 1942 s postavami vypravěče, nepředvídatelného sluhy Saturnina, tety Kateřiny, jejího syna Milouše, krásné slečny Barbory, strýce Františka, doktora Vlacha a vypravěčova dědečka. Jde o nejúspěšnější Jirotkův román, který značně vyniká nad ostatní autorova díla.

Zdeněk Jirotka se v roce 1940 stal díky Janu Drdovi spolupracovníkem Lidových novin. Ve společnosti Drdy, Jiřího Brdečky a dalších vyprávěl Jirotka historky ze života a Drda jej vyzval, aby do Lidových novin napsal povídku. Krátká povídka pod názvem Můj sluha Saturnin vyšla v Lidových novinách 24. srpna 1940. Velkou část románu psal Jirotka v koupelně svého pražského bytu, protože v období Protektorátu bylo kvůli náletům nařízeno zatemnění oken a v koupelně okno nebylo. Román byl přeložen do angličtiny, němčiny, španělštiny, italštiny a lotyštiny.

Na motivy románu natočil roku 1994 režisér Jiří Věrčák čtyřdílný seriál Saturnin, který byl později sestříhán i do podoby celovečerního filmu.

Režie:
Petr VACEK
Produkce:
Jan HRUŠÍNSKÝ
Scéna a kostýmy:
Lucie HALGAŠOVÁ
Choreografie:
Klára LIDOVÁ
Videosekvence:
Matěj BALCAR

Více informací

Koncert se koná na louce pod Ptačími domky od 19:30

více informací na www.festivalustek.cz