Předprodej byl ukončen

Stabat Mater
KONCERT / Hudba – Blues, Jazz, Klasika

Stabat Mater

úterý 30.6.2020 od 19:30
Katedrála Petrov, Brno

O akci

Postní koncert uvede sekvenci Stabat Mater, jak ji ztvárnili tři různí skladatelé. Sólistou bude vycházející česká kontratenorová hvězda.

 

PROGRAM: G. F. Sances, A. Scarlatti, I. Tůma: Stabat Mater

CZECH ENSEMBLE BAROQUE

dirigent: Roman Válek

SOLO: Vojtěch Pelka – kontratenor

 

Zlevněné vstupné:

děti do 12 let, studenti po předložení průkazu ISIC, senioři a držitelé průkazu ZTP a ZTP/P (průvodce zdarma)

Program koncertu:

Domenico Scarlatti (1685 – 1757): Stabat Mater ad decem voces et Basso continuo

Giovanni Felice Sances: Stabat Mater “Pianto della Madonna”

pro sólový soprán a basso continuo

František Ignác Tůma: Stabat Mater

Slovo k programu:

Stabat Mater dolorosa (Matka bolestná stála) je některými křesťany považována za jednu ze sedmi největších latinských hudebních sekvencí všech dob. Je založena na proroctví Simeona, podle kterého meč probodne Srdce Matky Ježíše Krista.

Sekvence pochází ze 13. století a bývala připisována papeži Inocenci III., který zemřel v roce 1216. Pravděpodobně ji však napsal Jacopone da Todi (1230–1306). V roce 1727 byla katolickou církví báseň oficiálně zařazena jako sekvence při mši na svátek Sv. Marie sedmibolestné (15. září).

Jímavá slova vyjadřující bolest matky nad ztrátou syna se stala inspirací pro umělecké vyjádření všech žánrů v celém průběhu historie od 13. století do současné doby.

V rámci našeho koncertu zazní tři zcela rozdílná zpracování slavné sekvence.

Stabat Mater Domenica Scarlattiho pro deset hlasů může být považováno za mistrovské dílo ve vokální literatuře. Jeho velkorysé rozměry, jedinečný koncept, neodolatelný dramatický rozsah i lyrická sladkost – to vše spojeno v čistou stylistickou jednotu s dokonalým využitím barev jednotlivých hlasů i celku. Tím vším se kompozice řadí do společnosti velkých hudebních skvostů první poloviny 18. století.

Giovanni Felice Sances pojal dílo jako rozsáhlou fresku pro sólový soprán a orchestr. Práce je rozdělena do šesti částí. Podtitul sekvence zní Pianto della Madonna, Mottetti a voce sola a je hudebně charakterizován sestupnými motivy, které jsou zobrazením nářků. Tyto motivy často nalézáme v dílech určených pro provádění ve Svatém týdnu.

Trojici kompozic uzavřeme dílem rodáka z Kostelce nad Orlicí, Františka Ignáce Tůmy, který byl žákem B. M. Černohorského aj. J. Fuxe. (jeho spolužáky byli Jan Zach a také Josef Seger), působil u hraběte a českého kancléře Kinského. Tůma zkomponoval více než tři desítky Stabat Mater. Pro tento koncert vybíráme Stabat Mater f moll.

 

Pořadatel

Czech Ensemble Baroque