Předprodej byl ukončen

Mockūnas / Mikalkėnas / Berre (LT/DK)
KONCERT / Hudba – Blues, Jazz, Klasika

Mockūnas / Mikalkėnas / Berre (LT/DK)

čtvrtek 17.10.2019 od 20:00
Divadlo 29, Pardubice

O akci

Litevský saxofonista Liudas Mockūnas v čele mezinárodního tria. Koncert slibuje vzrušující hudební trialog a velký zážitek pro milovníky současného neortodoxního jazzu i „jiné“ hudby.

Více informací

Liudas Mockūnas (LT) – saxofony, klarinety
Arnas Mikalkėnas (LT) – piano
Håkon Berre (DK) – bicí

Liudas Mockūnas, vůdčí postava na baltské avantgardní impro-jazzové scéně, sestavil před šesti roky trio z neméně proslulých muzikantů. Arnas Mikalkėnas, bravurní hráč na piano a akordeon, představuje jednu z největších nadějí mezi mladými litevskými improvizujícími muzikanty. Ostřílený norsko-dánský bubeník Håkon Berre  hrál s Mockūnasem již v několika jiných free jazzových i noisových sestavách. Trojice hudebníků dokáže pracovat s neuvěřitelně širokým spektrem zvuků a živelně se pohybuje v rozpětí mezi hutným energickým projevem a ukázněnou zdrženlivostí.

Liudas Mockūnas originálně propojuje to nelepší z tradice baltské jazzové a soudobé vážné hudby. Šíře jeho žánrového rozpětí sahá od freejazzu a volné improvizace, přes progresivní jazz s prvky elektroniky až po klasickou hudbu. Mockūnas je hudebník, který dokonale ovládá své nástroje a dokáže svou hru naplnit nebývalou invencí a expresivitou. Vedle klasického způsobu hry na tyto nástroje používá vlastní osobitou techniku, v níž uplatňuje cyklické dýchání, perkusivní techniky i práci s alikvótními tóny a multifonií. Ve výčtu hudebníků a souborů, s nimiž spolupracoval a dosud spolupracuje, najdeme taková jména jako Marc Ducret, Vladimir Tarasov, Mats Gustafsson, David Murray, Chris Speed