Předprodej byl ukončen

Velký vánoční koncert pěveckého sboru Lumír 2019
KONCERT / Hudba – Blues, Jazz, Klasika

Velký vánoční koncert pěveckého sboru Lumír 2019

středa 18.12.2019 od 19:00
Konvent Milosrdných bratří, Brno

O akci

Tradiční brněnský pěvecký sbor Lumír Vás zve na svůj tradiční vánoční koncert! Přijďte si s námi užít vánoční náladu a oddechněte aspoň na chvíli od shonu posledních dní tohoto roku...

Na programu bude letos Půlnoční mše známého a oblíbeného autora Jakuba Jana Ryby (také zvaná II. Česká mše půlnoční či Missa pastoralis in D). 

Kromě sboru uslyšíte i cca 15 členný orchestr CORPORA FIDIUM INTENTA, varhanici Petru Andrlovou sólisty: Zuzanu Černou (soprán), Ivu Kružíkovou (alt), Zdeňka Doležala (tenor) a Pavla Haluzu (bas). Advent Vám zpříjemníme také několika koledami či duchovními skladbami v a capellovém provedení i s doprovodem. Vše se odehraje (a odezpívá) pod vedením Františka Ostrého.

Těšíme se na slyšenou v Sále konventu milosrdných bratří na Vídeňské ulici v Brně (nedaleko Mendlova náměstí).

 

"Na rozdíl od známé Mše „Hej, mistře!“obsahuje „Missa Pastoralis“ i několik zhudebněných latinských textů. Slavnější – nám známou mši považuje A. Kröper za „dodatek“ k mešnímu ordinariu, tj. zpívanému doprovodu mše. Ve druhé mši se podle něj J. J. Ryba snažil provázat toto ordinarium s klasickou českou hudbou.

Obsazení Missy Pastoralis je obdobné jako u první mše, pouze o něco kratší. Má taktéž devět částí. Začínají latinským textem Kyrie eleison, Gloria in excelsis Deo. Pokračují vloženou pastorelou: v Kyrie například – „Vzhůru, braši, vstávejte, stáda svoje shánějte“ s půvabným odpočítáváním dvanácté hodiny, v Gloria „Vzhůru, braši milí, v té půlnoční chvíli“ je Graduale již čistě českým. Začátek Creda je u této mše, stejně jako u Mše „Hej, mistře!“, unionem všech hlasů. Ofertorium začíná dudáckou předehrou a je, stejně jako první propriální část Graduale, ryze české. Naproti tomu závěrečné Agnus a Dona je věrné kodifikovanému textu. A podobně jako ve prvé mši, i v závěru druhé slyšíme úryvek z písně Hrály dudy."

Více informací

Lumír je amatérský smíšený pěvecký sbor, který navazuje na 150letou spolkovou tradici. V jeho řadách působí lidé různých profesí, kterým je vlastní individuální zaujetí hudbou i společné nadšení pro sborový zpěv. Sbor má v repertoáru hudbu mnoha žánrů - od úprav lidových písní přes skladby českých i světových autorů z různých hudebních období (od renesance k současnosti) až po spirituály a populárně laděné skladby.

V posledních letech sbor spolupracoval také na větších projektech s orchestrem Mladí brněnští symfonikové a se spřátelenými sbory (A. Dvořák: Svatební košile, G. Verdi: Requiem, Z. Pololáník: Missa brevis). Loni se podílel na projektu Symfonie sirén ("nejhlasitější skladbě světa"), který byl součástí Moravského podzimu. V letošním roce pořádal festival Republika 100 k oslavě stoletého výročí vzniku Československé republiky.

 

Smíšený pěvecký sbor Lumír Brno, dirigent František Ostrý

web: www.lumir1864.cz

FB: @lumir1864

Více o II. mši J. J. Ryby (převzato z https://www.pozitivni-noviny.cz/cz/clanek )