Akce byla zrušena

I-ťing – kniha proměn
KONFERENCE / KONGRES / PŘEDNÁŠKA / WORKSHOP / LEKCE / Osobní rozvoj

I-ťing – kniha proměn

úterý 7.4.2020 od 19:00
Nová Akropolis, Brno

O akci

Přednáška s workshopem

Starý čínský text nám prostřednictvím 64 hexagramů (obrazců složených ze šesti čar) přibližuje principy člověka, přírody, kosmu a jejich vzájemné prolínání. I dnes nás může inspirovat nejen k věštění, ale především k pochopení skryté moudrosti, která vychází z konfuciánské i taoistické tradice.

Více informací

Kniha se rodí v 18. století př. n. l. a je spojena s mýtickým císařem Fu-si, jenž pozoroval vztah jevů na nebi a na Zemi, aby na tomto základě sestavil 8 trigramů, které se staly základem tohoto filozofického systému. Za dynastie Chan byla zařazena mezi konfuciánské kanonické knihy. K věštění se začala používat během 12. století př. n. l. za dynastie Čou. 

Nejedná se však o věštění v obvyklém chápání tohoto slova. Na základě 64 hexagramů (základních situací) spojených s mnoha variacemi I-ťing slouží jako pomoc při řešení otázek a životních situací s využitím rozumu a etiky. Umožňuje zkoumané promítnout do budoucnosti, pochopit důsledky, a díky tomu se lépe rozhodnout, či promyslet a přizpůsobit své činy tak, aby byl výsledek úspěšný. Pro úspěch této „věštby“ je tedy ze všeho nejdůležitější správně a jasně formulovaná otázka a ochota přizpůsobit své myšlení a jednání požadavkům etiky i zdravého rozumu.

V českém jazyce máme k dispozici kvalitní moderní překlad čínského originálu od sinologa a překladatele Oldřicha Krále.

Pořadatel