Akce byla zrušena

Gabo Naas Trio & Marta Töpferová
KONCERT / Hudba – Folk / Country, Worldmusic

Gabo Naas Trio & Marta Töpferová

středa 25.3.2020 od 20:00
Divadlo 29, Pardubice

O akci

Argentinské písně ve stylech chacarera, zamba, chamamé, gato v podání mezinárodního tria výjimečného multinstrumentalisty Gabo Naase a renomované zpěvačky Marty Töpferové.

Vystupující

Marta Töpferová (CZ) – web

Více informací

Gabo Naas (ARG) – zpěv, kytara, charango
David Hagen (GER) – kontrabas 
Minino Garay(ARG) – bicí a perkuse 
Marta Töpferová – zpěv, kytara, cuatro

Zpěvák a multiinstrumentalista Gabo Naas se narodil v argentinské Patagonii. Jeho hudební začátky ovlivnil otec, který hraje na kytaru a povzbudil Gaba, aby začal zpívat a naučil se tradiční lidové písně. Gabo studoval na několika hudebních školách v argentinské Córdobě, kde rozvíjel svůj jedinečný talent jako multiinstrumentalista. Jeho hlavní nástroje jsou kytara a saxofon, ale hraje také na bolivijské charango, klarinet, housle, basovou kytaru a buben bombo. Dříve působil v Buenos Aires, kde se etabloval na místní hudební scéně a skládal hlavně pro svůj latin jazz ansámbl. Od roku 2008 působí v Berlíně, kde vede vlastní kvartet, píše filmovou hudbu a spolupracuje s řadou evropských hudebníků, ale i s hudebníky kubánskými a africkými. V poslední době se Gabo zaměřuje na vokální a kytarový repertoár, který se skládá zejména z úprav tradičních jihoamerických písní, v rytmech chacarera, zamba, chamamé, gato, vals a také andské huayno a carnavalito. Cílem projektu je interpretace těchto stylů moderním způsobem, aniž by se ztratila podstata lidové charakteristiky. Gabovy hluboké znalosti folklóru a tradiční hudby jeho rodné Argentiny spolu s jeho bohatými zkušenostmi jako multiinstrumentalisty přináší jeho vokálnímu a kytarovému konceptu neobyčejně zralý a originální zvuk.

Marta Töpferová je jednou z nejzajímavějších zpěvaček a písničkářek své generace, jejíž tvorba dosáhla mezinárodního uznání. V mládí zpívala osm let klasickou a lidovou hudbu ve sborech v Čechách a ve Spojených státech. Po emigraci do USA v roce 1987 se naučila plynně španělsky a prosadila se jako osobitá umělkyně a skladatelka latinskoamerické hudby. Od roku 2004 zahájila svá mezinárodní turné a začala se objevovat na pódiích a festivalech po celém světě. Etablovala se na hudební scéně v New Yorku a spolupracuje s nejlepšími hudebníky z oblasti latiny, jazzu i vážné hudby a tato zkušenost se odráží v jedinečném stylovém mixu její vlastní tvorby. V roce 2012 se Marta vrátila do Čech a začala psát písně v rodném jazyce inspirované moravským folklórem a slovanskou hudbou pro její nový soubor Milokraj. Vedle toho koncertuje např. s cimbálovou virtuoskou Zuzanou Lapčíkovou a věnuje se i interpretaci písní Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů.