Předprodej byl ukončen

Kutilová, Klicperová: VE VÁLCE - 10 let války v Sýrii
KONFERENCE / KONGRES / ONLINE / PŘEDNÁŠKA / SHOW / VYSTOUPENÍ / Cestování / Outdoor / Stand-up / Talk show

Kutilová, Klicperová: VE VÁLCE - 10 let války v Sýrii

středa 31.3.2021 od 20:00
Zoom, Online

O akci

Kutilová, Klicperová: VE VÁLCE - 10 let války v Sýrii (ONLINE)

Válka v Sýrii trvá již 10 let. Dávno není válkou Syřanů. O území, zdroje a moc zde válčí několik světových a regionálních mocností: Rusko, USA, Turecko, Írán, Saudská arábie, Katar a řada teroristických organizací. 

Jak se zrodil a fungoval Islámský stát? Proč je stále hrozbou? Jak se žije v Sýrii obyčejným lidem? A jak lidem, ze kterých válka udělala hrdiny?

To jsou otázky, na které vám může dát odpověď přednáška s besedou válečných reportérek Lenky Klicperové a Markéty Kutilové. Ty válku v Sýrii sledují už pět let, během kterých podnikly společně 12 cest do Sýrie a věnují se také Iráku.  

K a K tvoří reportérské duo už 15 let. Společně vydaly tři knihy - IS na dostřel I a II, Ve válce a Válka je mým osudem. Své reportáže publikují hlavně v pořadu Reportéři ČT a mnoha českých médiích. Za svoji práci dostaly několik cen Czech press photo. 

- - -
Akce je náhradou za besedu plánovanou původně na 18. března 2020 do brněnského kina Scala a za další odložený termín 23. října 2020 z brněnského SVČ Lužánky. Na jednu vstupenku může přednášku sledovat celá domácnost.

Odkaz k přednášce Vám přijde v den akce na email! 

- - - 

Markéta Kutilová (*1978) 

Novinářka, reportérka. Začínala v roce 2012 jako redaktorka Lidových novin. Jako novinářka pracovala v různých afrických i asijských zemích. Šest let pracovala na zahraničních misích spol. Člověk v tísni. v roce 2008 zakládala misi Člověka tísni v DR Kongo a projekty na pomoc znásilněným ženám a dětem.  Jako novinářka pracovala v Kongu, Ugandě, Makedonii, Řecku, Švédsku, Šrí lance, Gambii, Senegalu, Libérii, Kambodži atd. V minulosti pracovala na tématech kyselinových útoků na ženy v Indii či sexuální násilí a válka o nerostné suroviny v DR Kongo. Posledních šest let dokumentuje válku s IS a válku v Sýrii, hlavní migrační trasy do Evropy, válku v Náhorním Karabachu a další. Spolu s Lenkou Klicperovou podnikly 12 cest do Sýrie, 5 do Iráku, jednu do Libye a tři do Náhorního Karabachu. Na pomoc lidem ze syrského města Kobani založily sbírku a obnovily školu, do níž chodí 295 dětí. Společně napsaly šest knih - Islámskému státu na dostřel I a II, Ve válce, Válka je mým osudem, S lékaři v přední linii a Poslední zapálí vesnici. Svoje reportáže a články publikuje zejména v pořadu Reportéři ČT, pro který natočila desítky reportáží. Psané texty publikuje zejména v časopise Reflex a Echo a spolupracuje s řadou českých i zahraničních médií. Je šéfredaktorkou novin města Poličky. 

Dalším jejím tématem je migrace do Evropy - sleduje pravidelně Balkánskou i Libyjskou migrační trasu. Je spoluautorkou filmu Nezlomené a je spoluautorkou několika televizních reportáží oceněných cenou Czech press photo. Věnuje se i přednáškové činnosti pro školy a veřejnost. Je matkou devítileté Magdalény, kterou od narození bere na cesty po Africe či Asii.

 

 

Lenka Klicperová (*1976)

Novinářka a fotografka. Začínala jako zpravodajka, od roku 2004 do roku 2018 řídila časopis Lidé a Země. Pracovala v mnoha afrických zemí, několikrát navštívila jako reportérka Afghánistán, dostala se i do Somálska sužovaného několik dekád trvající válkou.

Od roku 2014 se soustřeďuje na problematiku války s Islámským státem v Iráku a Sýrii. Podílela se na tvorbě několika dokumentů (Slzy Konga, Latim – Obřezané, Iráčanky, Ženy v zemi Tálibánu, Nezlomené) a řady televizních reportáží. Je nositelkou mnoha cen a nominací v soutěži Czech Press Photo – jak za fotografie, tak za videotvorbu. V roce 2010 vyšla první kniha Afrika v nás, na níž spolupracovala s Olgou a Václavem Šilhovými a na niž volně navazuje Afrika v nás II.

Z práce v Sýrii vznikly dvě knihy Islámskému státu na dostřel I a II, jejichž spoluautorkou je Markéta Kutilová. Společně navíc založily po první cestě do Sýrie veřejnou sbírku SOS Kobaní. Z výtěžku sbírky podpořily školy a zdravotnická zařízení v severosyrkém městě Kobaní. V roce 2018 vyšla jejich třetí společná kniha Ve válce. Vypráví příběhy lidí, kterým do života vstoupil konflikt v Iráku a v Sýrii. V roce 2018 byla Lenka zařazena českou verzí časopisu Forbes na seznam inspirativních osobností pro tento rok. V roce 2020 zpracovaly opět společně další témata ze Sýrie a vydaly knihu Válka je mým osudem. Po vypuknutí pandemie koronaviru začaly okamžitě pracovat v českých nemocnicích a po sérii reportáží vydaly ve vydavatelství Euromedia reportážní knihu S lékaři v první linii.

V září 2020 vypukla válka v Náhorním Karabachu. Obě reportérky se ihned vydaly na místo, kde dokumentovaly celý průběh tohoto konfliktu. Vznikla tak jejich šestá společná kniha - Poslední zapálí vesnici.

Lenka Klicperová spolupracuje s mnoha českými i zahraničními médii, zejména s časopisem Echo, Reflex a pořadem Reportéři ČT. Věnuje se přednáškové činnosti – pro veřejnost, ale působí také na Univerzitě Hradec Králové. Je šéfredaktorkou časopisu Prima ZOOM.