Předprodej byl ukončen

On-line s čajem – čaje z Japonska, studené a ambientní čaje
FESTIVAL / KONFERENCE / KONGRES / PŘEDNÁŠKA / WORKSHOP / LEKCE / Gastro

On-line s čajem – čaje z Japonska, studené a ambientní čaje

středa 10.3.2021 od 17:00
Oriental Lounge, Ostrava

O akci

V našem dalším workshopu se vydáme do Japonska a až ke kořenům japonského čaje. Představíme a ochutnáme čaje rozdílného způsobu pěstování, zpracování a kvality. Japonské čaje se výborně popíjí také ve své studené podobě a vyjma tradičních způsobů přípravy japonského čaje si povíme o způsobu macerace čajových lístků a přípravy ambientních čajů. V průběhu a závěru celého workshopu bude všem účastníkům umožněno vstoupit do diskuze, kde rádi zodpovíme vaše dotazy.

Workshop je ve formátu ON-LINE skrz aplikaci ZOOM. Účastnit se ho tak můžete odkudkoliv s připojením k internetu! Vybrat si můžete ze dvou variant: 1) chci se jen dívat a 2) chci se dívat a zaslat čaje na přípravu. Zašleme vám celkem šest čajů, z nichž si tři připravíme v průběhu workshopu a tři si můžete připravit kdykoliv poté podle našeho návodu.

ČAJOVÝ LINE-UP:

  • Bancha – čaj s názvem překládaným jako „obyčejný čaj“ Základní třída japonského čaje s jemnou trávovou chutí, zelenou barvou a nižším obsahem kofeinu.
  • Genmaicha – jemná směs pražených zrn hnědé rýže a čaje Bancha, která je oblíbená čajovými znalci v Japonsku po celá staletí. V místě svého původu patří k nejpopulárnějším čajům popíjeným každý den.
  • Kukicha – lahodný čaj s nízkým obsahem kofeinu. Vyrobený z lístků a řapíků Gyokura a Senchy, které dodávají nálevu jemnou a smetanovou chuť.
  • Sencha Kagoyose – populární a nejvíce rozšířený japonský čaj. Varianta Kagoyose dosáhla ocenění předních evropských znalců a byla ohodnocena třemi hvězdami u iTQi (International Institute Taste & Quality) v Bruselu.
  • Kamairicha Ureshino – historická specialita, která představuje zhruba 2% japonské čajové produkce. Lístky jsou namísto napaření pečeny na pánvi. Kamairicha odhaluje svojí chutí a vůní podmínky růstu v daném ročním období a sklizni a upozaďuje chuťový pocit založený na umami spojený s napařením. 
  • Gyokuro Kabuse – ceněná sorta japonského čaje, pro kterou je typické zastiňování čajových keřů několik dnů až týdnů před sklizní, čímž se dosáhne specifické sladší chuti často popisované jako umami. Kabuse je v porovnání s Gyokurem stíněno po kratší čas a tvoří tak mezistupeň mezi čaji nestíněnými a stíněnými.

Pokud si vyberete možnost s přípravou čaje, vše vám před on-line workshopem zašleme na vaši adresu. Objednávat ji můžete nejpozději dva dny před začátkem workshopu, poté již čaje nestihneme včas doručit. Cena varianty se zasláním čajů je včetně poštovného. Během sledování si můžete všechny nebo jen některé čaje s námi připravit a ochutnat!

MÍSTO KONÁNÍ:

  • Po zakoupení bude e-vstupenka zaslána na váš e-mail.
  • Odkaz na živé vysílání bude zaslán na váš e-mail v den konání akce. V 16:45 můžete vstoupit do místnosti. Vypněte si mikrofon a kameru, aby nebyl přednášející rušen. Akce se může zúčastnit max. 100 osob.
  • Přednáška bude probíhat prostřednictvím aplikace ZOOM. Pro dotazy bude ponechán prostor v samotném závěru workshopu prostřednictvím chatu. Bez instalace aplikace do PC (webové rozhraní): Launch Meeting - Join from Your Browser - Your Name (jméno, přezdívka) - zatržítko + hádanka - Join. S nainstalovanou aplikací v PC - Spustit aplikaci URL: Zoom Launcher. Podporované operační systémy (doporučené): Windows 7, 8, 8.1 a 10 (Home, Pro,Enterprise). Podporované prohlížeče: Windows - Internet Explorer 11+, Edge 12+, Firefox 27+, Chrome 30+ (doporučený).
  • Více informací: lounge@oriental.cz

Těšíme se na vás!

Čaj představuje druhý nejrozšířenější nápoj na naší planetě. Pokud pro vás představuje neznámý svět nebo se chcete dozvědět něco nového, workshop pod vedením zkušených lektorů vás naučí vše potřebné. Těšit se můžete na informace ze světa čajů, degustace známých zástupců čajových sort a praktické zkušenosti pro přípravu skutečně lahodného čaje.

Workshopem vás provedou Jonáš Vrchovský, který se v čajovém prostředí pohybuje od roku 1999, během té doby proškolil v přípravě čajů personál více než 15 čajoven a podnikl několik cest za čajem na Tchaj-wan a do čínského Yunnanu, a Petr Vrbata, který od roku 2013 vytváří jediný český magazín zaměřený na čaj a čajovou kulturu, je členem České barmanské asociace a její čajové sekce Czech Teatenders a za čajem se vydal na čajové zahrady v Gruzii a ve Švýcarsku.