Předprodej byl ukončen

Lajka
DIVADLO / Představení

Lajka

středa 16.2.2022 od 19:00
Divadlo Exil (Machoňova pasáž), Pardubice

O akci

Hra vypráví příběh fenky z ulice Lajky, ze které se stala hrdinka celého psího pokolení. Vtipná, ale také velmi dojemná a křehká hra podává zprávu o nespravedlivosti a o tom, že někdo jiný za vás rozhodne otázku života a smrti, a vy do toho nemáte šanci mluvit, natož štěkat. A i když štěkáte, tak je vám to houby platný. Inscenace se tak zároveň dotýká zásadních témat a otázek, které si ve svém životě klade každý z nás. Například jak to dopadne, když slepě důvěřujeme a spoléháme se na někoho, kdo by za nás měl být odpovědný…

 

Více informací

O autorovi

David Košťák (*1991) je absolventem oboru teorie a kritika na pražské DAMU. Vedle autorské tvorby překládá anglickojazyčné divadelní hry, je kmenovým dramaturgem Divadla LETÍ a nově i dramaturgem Švandova divadla na Smíchově. Patří k autorům nejmladší generace, nicméně má už na kontě úctyhodné množství her s původními náměty, ale i autorské adaptace klasických literárních děl. Jeho hry se převážně dotýkají mezilidských vztahů, osudů jednotlivců v dnešní společnosti, kritiky konzumu i dalších fenoménů dneška, odkazují k vzpomínkám na dětství a vnitřní svět postav. Pro jeho dramatické texty je charakteristický obrazivý poetický jazyk s lehkým nádechem humoru a hravosti, který se ale nebojí ani patosu a něhy.

Lajka coby první živý tvor ve vesmíru

Lajka nebyla žádné čistokrevné plemeno, ale potulný pes odchycený na jedné z moskevských ulic. Pro let na Sputniku 2 ji sovětští vědci cvičili se dvěma dalšími psy. Nakonec na palubu družice posadili 3. listopadu 1957 Lajku. V době přípravy jejího letu bylo o vlivu kosmického létání na živé organismy známo jen málo. Vyslání zvířat do vesmíru tak bylo nezbytným předpokladem letů lidí. V této době ještě technologie neumožňovala návrat kosmické lodi, takže Lajčin návrat na zem nebyl vůbec plánován. Třebaže se očekávalo, že prožije na oběžné dráze jeden týden, uhynula následkem stresu a přehřátí už zhruba 5 až 7 hodin po startu.

 

Pořadatel