Předprodej byl ukončen

Cestovatelské středy: P. Janda, J. Hutka, K. Kryšpín
KONFERENCE / KONGRES / PŘEDNÁŠKA / Cestování / Outdoor

Cestovatelské středy: P. Janda, J. Hutka, K. Kryšpín

středa 6.4.2022 od 19:00
Národní muzeum (historická budova), Praha

O akci

PETR JANDA

Zpěvák: AUSTRÁLIE

Ve skupině Sputnici začíná s kytarou v roce 1959. Od 1963 jede už Olympic ve stejnojmenném klubu v pražské Spálené ulici. Válcují nahrávací studia, gramofonové desky, rádia i televize... Lámou rekordy!

Spolu se skupinou Olympic se dostal do nahrávacích studií, na gramofové desky, do rádia a televize, skupina byla podporována časopisem Mladý svět, měla možnost vystupovat v zahraničí. Skupina se zúčastňovala Festivalů politické písně Sokolov. Ve skupině hrál na sólovou kytaru a působil jako skladatel, zpěvák a od druhé poloviny šedesátých let jako vedoucí skupiny. V letech 1974–1976 se umístil v populární anketě Zlatý slavík časopisu Mladý svět na 8.–10. místě a ještě lépe se umisťovala jím vedená skupina Olympic, když v tehdy velmi populární anketě dokonce dosáhla trojnásobného vítězství v letech 1981–1983 a další tři vítězství získala v nástupnické soutěži Český slavík.

 

JAROSLAV HUTKA

Zpěvák: INDIE

Studoval na uměleckoprůmyslové škole. Na konci šedesátých let začal vystupovat s Vladimírem Veitem (Hutka a Veit). Později se svým vlastním hudebním programem, ve kterém mimo jiné popularizoval moravské lidové písničky. Získal si velké množství příznivců, několikrát byl vyhodnocen jako písničkář roku. Byl zakladatelem a členem folkového sdružení Šafrán. Od roku 1974 byl evidován ve svazcích StB jako „prověřovaná osoba“ a „nepřátelská osoba“. V roce 1977 se zúčastnil III. festivalu druhé kultury na Hrádečku Václava Havla u Trutnova. Stal se signatářem Charty 77.

Kvůli soustavné policejní šikaně (akce Asanace) opustil v říjnu 1978 Československo a žil v emigraci v Nizozemsku. Po pádu komunistického režimu se 25. listopadu 1989 vrátil a stejného dne již zpíval na manifestaci Občanského fóra na Letenské pláni. Postupem času se z něho stal kritik české postkomunistické demokracie.

Dnes si vydává svou tvorbu sám. Vypaluje si CD na svém domácím počítači, sám si kreslí a tiskne obaly a sám je prodává nebo rozdává na svých koncertech. Svou edici pojmenoval „Samopal“ a dal si za úkol vydat veškerou svou tvorbu na CD.

 

 

KLAUDIUS KRYŠPÍN

Bubeník: AUSTRÁLIE

V roce 1986 se stává členem legendární skupiny Pražský výběr místo J. Hrubeše, který emigroval do Anglie.

V roce 1987 je u zrodu skupiny Stromboli. Koncem roku 87 emigruje do Austrálie, kde působí v kapelách Bloodstone, Bakers Brothers, Dr. Elephant, Little bit of ham... V roce 2003 se vrací do ČR. Opět hraje se skupinou Pražský Výběr, od roku 2006 Pražský výběr II. Po roce 2009 je bubeník AB Band, poté Motorband, firemní hráč společností Mapex, Anatolian a Balbex. Absolvoval i DRUMWAVE tour 2008. Nyní Pražský Výběr a Stromboli.

Pořadatel