Předprodej byl ukončen

Koncert na zámku
KONCERT / Hudba – Blues, Jazz, Klasika

Koncert na zámku

neděle 7.8.2022 od 18:00
Státní zámek Hrádek u Nechanic, Nechanice

O akci

VOŘÍŠEK - VAŇHAL – RYBA / UHLÍŘ
                       
Sólisté:

PETR RIES - kontrabas

VÁCLAV UHLÍŘ – cembalo

 

Pořadatel: Dvořákův festival


VAŇHAL QUARTET

HIROKO TAKAHASHI – housle

JOSEF VYCHYTIL – housle

KAMILA PUTEANY – viola

JAN SLÁDEČEK – violoncello

 

Program

J. V. H. Voříšek – Rondo pro smyčcový kvartet, op. 11

J. K. Vaňhal – Koncert pro kontrabas D dur

J. J. Ryba / V. Uhlíř – Koncert pro cembalo C dur (světová premiéra)

Více informací

Petr Ries studoval na konzervatořích v Českých Budějovicích a v Kroměříži a v letech 2000–2005 na AMU v Praze u prof. Jiřího Hudce. V průběhu studií absolvoval stáž na prestižní Conservatoire National Superieur de Musique v Paříži ve třídě prof. Jean-Paul Celea. Sólově vystupoval za doprovodu např. Symfonického orchestru Českého rozhlasu, Českého národního symfonického orchestru, Českých komorních sólistů, Mecklenburgisches Kammerorchester, Plzeňské filharmonie. V roce 2011 hostoval na pozici 1. kontrabasisty v Staatskapelle Dresden a v témže roce byl pozván k prvnímu pultu do NDR Symfonieorchester v Hamburku. Do České filharmonie nastoupil v roce 2004 na pozici 1. zástupce vedoucího skupiny kontrabasů. Je vyhledávaným komorním hráčem.

 Václav Uhlíř (1954) je významný český varhaník, organolog a hudební pedagog. Během studia na HAMU se úspěšně zúčastnil několika mezinárodních varhanních soutěží. Od roku 1970 působí na kůru kostela Panny Marie v Hradci Králové jako varhaník a sbormistr. Soustavně se věnuje koncertní činnosti u nás i v zahraničí a nahrává pro rozhlas i hudební vydavatele. Od roku 1993 je uměleckým vedoucím hudebního souboru krematoria v Pardubicích. Václav Uhlíř se také podílí na organizaci významných kulturních událostí, jako je varhanní festival Vzkříšené varhany nebo Orlicko-kladský varhanní festival.

Od roku 1990 zastává funkci na Biskupství v Hradci Králové funkci diecézního organologa. Za dlouholetou službu církvi a zejména péči o varhany v diecézi byl na návrh biskupa Mons. Dominika Duky v roce 2008 oceněn papežem Benediktem XVI. vyznamenáním Pro Ecclesia et Pontifice.

V roce 2021 zvítězil ve skladatelské soutěži na vypracování sólového partu cembala v dochovaném orchestrálním doprovodu Koncertu C dur Jakuba Jana Ryby.

Vaňhal quartet tvoří stálí členové orchestru Národního divadla v Praze. Komorní soubor se věnuje poučené interpretaci klasicistní hudby. Zaměřuje se především na díla skladatelů, kteří působili ve slavném smyčcovém kvartetu Dietters, Haydn, Mozart Vaňhal.