Předprodej byl ukončen

Tradiční Dvořákovský koncert
KONCERT / Hudba – Blues, Jazz, Klasika

Tradiční Dvořákovský koncert

pátek 2.9.2022 od 19:00
Kostel Povýšení sv. Kříže, Kosmonosy

O akci

TRADIČNÍ DVOŘÁKOVSKÝ KONCERT

ROMAN JANÁL – baryton
ALEŠ BÁRTA – varhany

Pořadatel: Dvořákův festival

Program:
B. M. Černohorský – Toccata C – dur
J. Seger – Fuga a-moll
J. S. Bach – Fuga sopra il Magnifi cat /BWV 733/
A. Dvořák – Biblické písně, op. 99 (č. 1 – 5)
A. Dvořák – Preludium a Fuga D dur
A. Dvořák – Biblické písně, op. 99 (č. 6 – 10)
A. Dvořák – Preludium G dur a Fuga g moll
L. Sluka /*1928/ – Otče náš

Více informací

Roman Janál byl po absolvování plzeňské konzervatoře v oboru hry na housle přijat v roce 1985 do pěveckého oddělení Hudební akademie v Sofi i, kde ukončil svá studia v roce 1990. Své první angažmá přijal v Banské Bystrici, odkud po půlročním působení přešel do Komorní opery (pozdější Opery Mozart) v Praze. V roce 1994 přijal hostování v plzeňské opeře a po úspěšném debutu ve Státní opeře Praha byl v roce 1995 angažován jako sólista Státní opery. V roce 1997 se stal sólistou Národního divadla, kde nastudoval mnoho rolí domácího i světového repertoáru. Roman Janál s úspěchem vystupuje na domácích i zahraničních festivalech. Spolupracuje pravidelně s domácími i zahraničními hudebními tělesy – FOK, Česká fi lharmonie, SOČR, PKF, Talichův komorní orchestr.

Spolupracuje s předními světovými operními dirigenty jako Caspar Richter, John Fiore, Hillary Griffiths a Jan Latham Koenig. Tento vynikající umělec vydává CD u renomovaných nahrávacích firem.

Aleš Bárta je jedním z nejúspěšnějších českých varhaníků. Svá studia zahájil na brněnské konzervatoři u prof. Josefa Pukla a pokračoval na pražské Akademii múzických umění ve třídě doc. Václava Rabase.

Již při studiu se stal úspěšným účastníkem domácích a později mezinárodních soutěží. Je vítězem Mezinárodní varhanní interpretační soutěže Antona Brucknera v Linci 1982, laureátem Mezinárodní varhanní soutěže Franze Liszta v Budapešti 1983 a absolutním vítězem Mezinárodní varhanní soutěže Pražského jara 1984. Jeho koncertní repertoár obsahuje stěžejní díla světové i české varhanní tvorby od baroka po současnost. Jako sólista vystupuje s předními domácími symfonickými a komorními orchestry – Českou fi lharmonií, Symfonickým orchestrem hl. města Prahy FOK, Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, Pražským komorním orchestrem aj. Je častým hostem domácích i zahraničních pódií.

Koncertoval v Rakousku, Maďarsku, SRN, Francii, Španělsku, Švýcarsku, Finsku, Itálii, Belgii, Rusku, Turecku, USA, Japonsku a Číně. Během svého turné v Japonsku v roce 1998 otevíral svým vystoupením novou koncertní síň v Yokohamě. Natočil 30 sólových kompaktních disků, za které získal četná ocenění.