Předprodej byl ukončen

Balada pro banditu
DIVADLO / Představení

Balada pro banditu

pátek 8.4.2016 od 19:00
Divadlo Husa na provázku, Brno

O akci

Napsali: Milan Uhde a Miloš Štědroň

Režie: Vladimír Morávek

 

Slavný muzikál o velké lásce a ještě větší zradě, o mužích, v kterých se zabydlel vztek a o ženách, který ten hrozný vztek umí z těch mužů vylíbat a vykousat a vyhladit. Je to zábavné a vzrušující představení. Divadlo Husa na provázku se v něm představuje ve vynikající formě. Nenechte si ujít... S krvavou vášní se milují Eva Vrbková a Jan Zadražil.

 

"Morávek v Baladě roku 2005 nemluví o společenské revoltě, ale o divokém intimním dramatu. Morávek objevuje v příběhu divokou syrovost. K tomu souží zejména vynikající hudební aranžmá někdejších hitů Petra Hromádky. Nespoutanost i svůdnost chrlí dámské černobílé kostýmy Sylvy Zimuly Hanákové. Eva Vrbková jako Eržika je rebelka možná ještě větší než její partner."

Luboš Mareček, MF Dnes (23.11.2005)

 

"Morávkovo pojetí karpatského zbojnického tématu se zcela nevzdává jeho sociálních, rebelských ani mýtotvorných aspektů, spíše však klade důraz na privátní rovinu, na konfrontaci mužského a ženského principu. Tragicky končící vztah neromantického, až introvertního Nikoly a charismatické Eržiky je nazírán tak říkajíc perspektivou jevištních zkušeností ze světa Dostojevského: pulzuje pudovou erotickou vášní, ale zároveň je zatížen vzájemnou zradou a poznanou, fatálně trestanou vinou. Účinkující vystupují na jeviště z patrových galerií a do prken podlahy zlověstně zatínají dřevorubecké ( nebo i raskolnikovské?) sekery. Spolu s hudebníky (pozornost právem strhává herečka a suverénní instrumentalistka na kvinton Gabriela Vermelho) se pohybují přímo v hledišti, čímž se dále posiluje vědomí společné divácko-aktérské komunity."

Vít Závodský, Rovnost (22.11.2005)

 

"V arénovitě uspořádaném sále vyvolává režisér skutečně sen plný zemitých vášní. Vše je divoké a nezkrocené: ženy více než muži, zpěv přivolávající křik ptáků, tanec i dupot. Stylový posun Morávkovy inscenace se může pevně opřít o hudbu přearanžovanou Petrem Hromádkou, nyní inspirovanou etnickými motivy. Ženy jsou zde čarodějky, skutečné nebo alespoň potenciální, včetně výtečné zpívající hráčky na kvinton, Gabriely Vermelho a violoncellistky Evy Horákové. K půvabům stylizace patří pak rozkročení mezi divokostí a dětskou hravostí a něhou, soustředěné nejvíc ve fatální i rozverné Eržice Evy Vrbkové."

Kateřina Bartošová, Lidové noviny (24.11.2005)

 

Délka: 180 minut

 

Osoby a obsazení: 

Nikola Šuhaj - Jan Zadražil

Eržika - Eva Vrbková

Mageri - Dalibor Buš

Čarodějnice - Ivana Hloužková

Eva, její dcera - Andrea Horská, Tereza Marečková nebo Gabriela Vermelho

Mara, její dcera - Pavlína Vaňková nebo Gabriela Štefanová

Velitel - Jan Kolařík nebo Radim Fiala

Koločavské ženy - Andrea Horská, Kateřina Jebavá, Pavlína Vaňková, Simona Zmrzlá, Tereza Marečková, Andrea Buršová, Naďa Kovářová, Jiří Pecha a Eliška Fuksová, Kateřina Mančalová, Gabriela Vermelho

Koločavští muži - Jakub Rek, Martin Donutil, Milan Holenda, Ondřej Kokorský, Tomáš Milostný, Vladimír Hauser

Violoncello -Miroslav Tesař nebo Anežka Jungová

Klavír, Harmonium - Karel Albrecht nebo  Martin Jakubíček

Kvinton - Gabriela Vermelho

nebo

Housle - Tereza Marečková

Koločavské děti - Ester Yildizová nebo Libuše Reinerová nebo Kristýna Koudelková, Martin Sova nebo Josef Nizner