Předprodej byl ukončen

Uršula
DIVADLO / Představení

Uršula

úterý 17.5.2016 od 19:00
Divadlo Husa na provázku, Brno

O akci

Rudolf Sloboda

 

"Uvědomím si, že je 22. března 1989 a že jsem podruhé vdaná a že jsem byla svému muži nevěrná. Prvního jsem zabila. Toto slovo si opakuji často, abych si na to zvykla..."

 

Mladičká Uršula v sebeobraně či v afektu zabije svého nevěrného manžela. Po odpykání trestu se vrací na svobodu, svět kolem se tváří jakoby nic, ale ona ví, že v ní se mnohé změnilo. Morálně i materiálně zdecimovaná malá vesnice nemůže bystré a racionální ženě nabídnout rozlet. Uršula se nemůže zbavit tíhy svého zločinu a jako nepokorná kajícnice v sobě nepřestává hledat stopu čehosi čistého, dobrého a nenarušeného, něčeho, co se nazývá Bohem. Novodobá Faidra, která je sama sobě obhájcem i soudcem.

Režie: Jan Antonín Pitínský

 

Rudolf Sloboda (1938 - 1995) je jedním z nejosobitějších slovenských spisovatelů druhé poloviny 20. století. Osamělý bard z Nové vsi byl celá sedmdesátá a osmdesátá léta vystaven ústrkům režimu, přesto napsal šestadvacet knih, z nichž mnohé na Slovensku, kde nebyla cenzura tak důsledná jako v Čechách, vyšly i v oficiálních edicích. Už za svého života byl označován za slovenského Egona Bondyho. Dokázal psát o Hegelovi stejně hluboce a srozumitelně jako o zednické práci, ač intelektuál a filozof, miloval hospodskou lůzu a v mnohém s ní souzněl, ba ji přeřvával. Celým jeho dílem se táhnou myšlenky na sebevraždu, kterou nakonec spáchal 6. října 1995. Právě život a dílo na hraně dělají ze Slobody velikána. Přitom však byl a stále je nedoceněný, a pro české čtenáře téměř neobjevený.

 

"V jeho diele je zvlášná zmes rafinovanosti, bujnosti, existenciálných úzkostí a subjektivizmu, čo bola za jeho čias vzácnosť. Spolu s Petrom Jarošom sa mu podarilo vytvoriť špecifický variant absurdnej grotesky a spolu s Jánom Johanidesom zas zmenil pohľad na spisovateľa, ktorý bol dovtedy považovaný za čosi vznešené a vážné. Samotný Rudo byl totiž excentrik." Milan Šútovec, literární kritik.

 

Podle románů Uršula a Rubato napísali a preložili: Simona Petrů a Jan Antonín Pitínský

Réžia: Jan Antonín Pitínský

Dramaturgíčka: Simona Petrů

Scéna a kostýmy: Mona Hafsahl

Hudba: Richard Dvořák, Živé kvety, Ali Ibn Rachid, Dlhé diely, Richard Müller

Poděkovanie: Lucia Piussi, Ľubo Burgr, Richard Müller, kapela Dlhé Diely, Otto Havrila, Ján Litvák, Alexander Balogh, Juraj Nvota, holubář Filda z Brna, Nakladatelství Větrné mlýny.

 

Hrají:

Pavel Zatloukal, Naďa Kovářová, Dalibor Buš, Tereza Marečková, Pavlína Vaňková, Vladimír Hauser, Ondřej Jiráček, Ivana Hloužková, Jakub Rek, David Janík, Růžena Dvořáková, Adama Mašura, Simona Zmrzlá, Martin Donutil, Milan Holenda, Vanda Klestilová