Předprodej byl ukončen

Varhanní a pěvecký koncert Collegium Alouisi
KONCERT / VÝSTAVA / Hudba – Blues, Jazz, Klasika / Umění

Varhanní a pěvecký koncert Collegium Alouisi

neděle 18.6.2017 od 16:00
Zámecká kaple Valtice, Valtice

O akci

Navštivte koncert tohoto malého pěveckého tělesa, které vás zaujme svým nadšením pro starou hudbu a dá vyniknout mnohdy dokonalé akustice našich kostelů na Mikulovsku a Břeclavsku.

Pěvecký sbor Collegium Alouisi  z.s.pod vedením varhaníka a sbormistra Miroslava Frydrycha  oživuje chrámy na Mikulovsku a Břeclavsku barokní, renesanční a klasicistní hudbou.  Vyhledal a nastudoval krásné, radostné staré skladby a rád by vám je předvedl v co nejautentičtější podobě.

Jsme nadšenci staré hudby a naším cílem je přiblížit ji současnému publiku – spolu s tím je naším cílem představit publiku mnohdy úžasnou akustiku našich venkovských kostelů, jejichž krása, půvab a v neposlední řadě nádherně znějící varhany vytvořené starými mistry nám všem umožní přiblížit se době vzniku děl, která hrajeme a zpíváme. Bude to propojení historických skladeb v historickém prostředí a zasazeno do současnosti.

Důležitým cílem je také snaha oživit mnohé zničené památky, vdechnout jim znovu život naším a nejen naším zpěvem a možná také získat donátory na opravu těch, které by to potřebovaly.

Budeme hrát a zpívat díla těchto autorů:

G. Battista  Alouisi, František Tůma, Adam Michna z Otradovic, Claudio Monteverdi, André Campra, Karel Loos, W. A. Mozart a dalších.

Collegium Alouisi

Collegium má za sebou několikaletou sérii vánočních koncertů za posledních 5 let v roce 2015 a 2016 jsme zpívali na koncertech v letním období, a to např. v kostelích v Mikulově, v Perné, Pavlově a Dolních Věstonicích. V Perné náš sbor doprovodila Capella Regia Praha pod vedením varhaníka Roberta Huga a v Dolních Věstonicích jsme měli tu čest zazpívat na úvod před koncertem skvělé brněnské Societas Incognitorum, kterou vede další excelentní hudebník - pan Eduard Tomaštík.

V letošním létě dne 18. června provedeme koncert v zámecké kapli Zámku Valtice a  později v dalších kostelích, např. v Hustopečích a na Mikulovsku.

Ano zpíváme duchovní hudbu, ale je třeba zdůraznit, že je radostná, nic ponurého a těžkého na poslech. Pár písní je možná smutných, ale takový je někdy i život. Rychle se vždy vracíme k písním veselým, respektive radostným. 

Zámecká kaple – zámek Valtice

Barokní zámecká kaple, jedna z nejkrásnějších na území dnešní Moravy, byla postavena v letech 1726-1729.

Věhlasný italský architekt a dekoratér Antonio Beduzzi  ji nejen vyprojektoval, ale také osobně vyzdobil freskami a navrhl sochařskou výzdobu interiéru. V roce 1728 byly do kaple instalovány unikátní varhany, největší dílo vídeňského mistra Waltera. Varhany byly po 2. svět.válce zničeny a v roce 1997 rekonstruovány z iniciativy Nadace Památky Jižní Moravy, která jim tak díky zahraničním sponzorům a varhanářské firmě Doubek vrátila život. Varhany tak po bezmála třech stoletích svým jedinečným zvukem připomínají významnou úlohu umění a víry v životě té doby a v životě knížat Liechtensteinů,  jimž zámek patřil.