Hvězdárna a planetárium Brno

Hvězdárna a planetárium Brno Brno

Kraví hora 2, Brno, 61600
Návštěvnost místa
170
Více o místě

Brno

Kraví hora 2, Brno, 61600
Česká Republika

O místě

Brněnská hvězdárna byla otevřena 16. října 1954. Tehdy měla podobu jedné kopule s menším dalekohledem. K první větší proměně došlo v roce 1959, kdy byla dostavěna budova s přednáškovým sálem, pozorovatelnou a projekčním planetáriem firmy Carl Zeiss Jena ZKP-1, které na klenbě o průměru osm metrů vytvářelo iluzi hvězdného nebe (zařízení je dodnes v provozu).

Spojením hvězdárny a planetária došlo již v šedesátých letech 20. století k vytvoření unikátní kombinace velmi specifických astronomických zařízení, která není ve světě příliš běžná, ale která nabízí celou řadu skvělých možností v popularizaci astronomie i odborných aktivitách.

Naši pracovníci se tehdy věnovali odbornému studiu – především meteorů a proměnných hvězd. Lze bez nadsázky říci, že se Hvězdárna a planetárium Brno stala faktickým centrem amatérského astronomického výzkumu v bývalém Československu.

Zájem o astronomické pořady stále narůstal, proto bylo na začátku osmdesátých let 20. století rozhodnuto o rozšíření budovy, jejíž hlavní částí se stal sál velkého planetária (typ Spacemaster firmy Carl Zeiss Jena). Nový projekční přístroj byl sice zakoupen již v roce 1978, vlastní stavba však začala až v roce 1986 a oficiálního otevření se velké planetárium dočkalo teprve v říjnu 1991.

Kompletní rekonstrukce budovy Hvězdárny a planetária Brno byla dokončena ve druhé polovině roku 2011. V průběhu roku 2013 pak bylo původní planetárium nahrazeno digitálním projekčním systémem společnosti RSA Cosmos, který doplňuje projektor Chronos II.

Na Hvězdárnu a planetárium Brno každý rok zavítá více než 100 000 návštěvníků (od roku 1954 více než 3 miliony). Řadíme se tak mezi nejnavštěvovanější instituce tohoto typu v České republice. Provoz zajišťuje přibližně dvacet zaměstnanců, kteří ročně uvádí kolem 2000 akcí. Zřizovatelem Hvězdárny a planetária Brno je statutární město Brno, které na každého návštěvníka přispívá částkou přibližně 80 korun českých.


www.hvezdarna.cz